Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft overtuigend de leiding overgenomen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Pieter-Jan Postma (Finn) steeg naar de vijfde plaats.

Van Rijsselberghe passeerde donderdag in race 7, 8 en 9 zijn grote concurrent Nick Dempsey.

De titelverdediger uit Texel koestert nu een voorsprong van acht punten op de Brit. Hij eindigde als vierde in de zevende manche en won de achtste en negende heat. Dempsey werd tweede, vijfde en achtste in die races.

De Pool Piotr Myszka staat voorlopig derde in het algemeen klassement. Hij heeft een achterstand van dertien punten op Van Rijsselberghe.

Vrijdag volgen race 9 tot en met 12 en zondag om 18.05 uur Nederlandse tijd is de medal race in de RS:X-klasse.

Blij

Van Rijsselberghe is tevreden met zijn prestaties in Rio, maar de olympisch titelhouder wil nog niet te vroeg juichen. ''We moeten nog twee dagen hè? We zijn er nog lang niet."

Van Rijsselberghe schreef donderdag in de Guanabara-baai twee races op zijn naam en eindigde in de eerste manche van de dag als vierde.

''Het was een verraderlijke dag. De wind sloeg je links en rechts om je oren. In de eerste race kon ik goed terugkomen in het veld en in de tweede en derde race heb ik ontspannen kunnen rondvaren, met twee overwinningen als mooi resultaat.''

De Geus

Windsurfster Lilian de Geus kende een mindere dag. De 24-jarige Nederlandse zette in de races 7 tot en met 9 een vijftiende, negentiende en vijfde plek neer, waardoor ze in het klassement van de vierde naar de achtste plaats zakte.

De Geus heeft nu 54 punten, negentien meer dan de Italiaanse leidster Flavia Tartaglini. Charline Picon uit Frankrijk en de Russische Stefaniya Elfutina staan respectievelijk tweede en derde met 36 punten.

Finn

In de Finn-klasse verbeterde Postma zich, waardoor hij na meer dan de helft van de heats nog zicht heeft op een medaille.

De nummer vier van Londen 2012 werd donderdag vierde in race 5 en zesde in race 6. In het klassement staat hij met 39 punten vijfde.

De Britse leider Giles Scott (18) heeft een grote voorsprong, maar het verschil met de nummer twee Vasilij Zbogar uit Slovenië (30) en de nummer drie Zsombor Berecz uit Hongarije (34) is klein met nog vier races en een medal race te gaan.

Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen kenden een stabiele dag in de 470-klasse met met twee achtste plaatsen. Het Nederlandse duo staat na vier van de tien heats op de zevende plaats in het klassement, op zeven punten van het brons. De Britse vrouwen Hannah Mills en Saskia Clarke staan voorlopig derde.

Nacra 17

In de Nacra 17-klasse konden Mandy Mulder en Coen de Koning niet opschuiven naar de top tien. Het Nederlandse duo staat na zes races twaalfde met 48 punten.

Mulder en De Koning eindigden donderdag in de Marina da Gloria als zevende in race 5 en als veertiende in race 6. Het verschil met het podium is halverwege de heats 22 punten.