Rio 2016

Luiten begint matig aan olympisch golftoernooi

Joost Luiten heeft donderdag geen indruk kunnen maken op de eerste dag van het olympisch golftoernooi in Rio de Janeiro.

Na de eerste van vier rondes staat de 30-jarige Bleiswijker met 72 slagen één slag boven par.

Daarmee bezet Luiten, de enige Nederlandse deelnemer, voorlopig een gedeelde 34e plaats in een deelnemersveld van zestig golfers.

"Hier ben ik niet tevreden mee", zei Luiten tegen de NOS. "Ik had een dramatische start en maakte teveel fouten. Maar je moet blijven vechten."

De nummer 66 van de wereld begon met drie bogeys op zijn eerste tien holes. Hij herstelde zich vervolgens enigszins met drie birdies en nog maar één bogey op de laatste acht holes.

"Daardoor heb je toch het gevoel dat je een beetje de aansluiting hebt en ga je toch even wat lekkerder van de baan af. Die positieve energie gaat morgen weer mee de baan op."

Leiding

De Australiër Marcus Fraser gaat met 63 slagen (-8) aan de leiding na de eerste ronde. De Australiër heeft een voorsprong van liefst drie slagen op de Canadees Graham DeLaet en Henrik Stenson. De Zweed is als nummer vijf van de wereld de hoogst genoteerde golfer in Rio.

Justin Rose tekende voor een primeur. De Brit sloeg de eerste hole-in-one ooit op de Spelen.

De vier beste golfers van de wereld - Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth en Rory McIlroy - ontbreken op de Spelen, naar eigen zeggen uit angst voor het zikavirus.

Vrijdag volgt de tweede ronde van het golftoernooi, dat na 112 jaar terugkeerde op de Olympische Spelen.

Lees meer over:
Tip de redactie