Rio 2016

Bertens en Rojer ondanks matchpoints uitgeschakeld in gemengd dubbel

Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer zijn er donderdag niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de tweede ronde van het gemengd dubbelspel bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

De Nederlanders lieten tegen Venus Williams en Rajeev Ram in de tweede set twee matchpoints onbenut, waarna ze de tiebreak en de supertiebreak verloren: 6-7 (4), 7-6 (3) en 10-8.

Door de nederlaag verlaten de Nederlandse tennissers Rio zonder zege. Bertens, nummer 22 van de wereld, werd in het vrouwenenkelspel al in de eerste ronde uitgeschakeld, evenals Robin Haase bij de mannen.

Rojer ging in het mannendubbelspel meteen onderuit met Haase.

Breakkansen

Met Haase en Davis Cup-captain Jan Siemerink op de tribune ging het donderdag lang gelijk op tussen het Nederlandse en het Amerikaanse duo.

Rojer en Bertens hielden goed stand op eigen service, maar wisten ook niets af te dwingen op de opslag van Williams en Ram. In de tiebreak sloegen Bertens en Rojer alsnog toe: 7-4. Bij 3-3 in de tweede set waren er op de service van Bertens breakkansen voor het Amerikaanse duo, maar die wist het niet te benutten.

Op 6-5 voor de Nederlanders haperde de service van Venus Williams. Tot twee keer toe kregen Bertens en Rojer een matchpoint, maar de Amerikanen sleepten zich er doorheen waarna ze in de tiebreak vanaf het begin sterker waren (6-3).

De supertiebreak moest de beslissing brengen en daarin stonden Williams en Ram opnieuw van begin af aan op voorsprong. Bij 9-6 volgde het eerste Amerikaanse matchpoint en op de derde was het raak.

Nadal

In het herenenkelspel bereikte Rafael Nadal eerder op de dag de kwartfinales. De Spanjaard versloeg in de derde ronde de Fransman Gilles Simon in twee sets: 7-6 (5) en 6-3.

Na de snelle uitschakeling van Novak Djokovic in de eerste ronde is Nadal de belangrijkste medaillekandidaat in de bovenste helft van het speelschema.

De veertienvoudig Grand Slam-winnaar stond de afgelopen maanden aan de kant vanwege een polsblessure. Nadal moest zich daardoor terugtrekken op Roland Garros en miste ook Wimbledon. Op het hardcourt van de Spelen in Rio verloopt zijn terugkeer op de baan vooralsnog voorspoedig.

In de kwartfinales neemt de nummer drie van de plaatsingslijst het op tegen de Braziliaan Thomaz Bellucci, die de Belg David Goffin in twee sets uitschakelde: 7-6 (10) en 6-4.

Ook Andy Murray schaarde zich bij de laatste acht. De favoriet voor het goud in Rio stelde net op tijd orde op zaken in zijn wedstrijd tegen de Italiaan Fabio Fognini: 6-1, 2-6 en 6-3. De Brit kwam in de derde set met 3-0 achter maar pakte zes games op rij. Hij stuit in de kwartfinales op de Amerikaan Steve Johnson.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie