Het Nederlands dressuurteam staat na de Grand Prix op een tweede plaats bij de landenwedstrijd op de Olympische Spelen.

Diederik van Silfhout haalde donderdag met Arlando een score van 75.900 in de ring van het hippisch complex in Deodoro, terwijl Hans Peter Minderhoud (op Johnson) 76.957 kreeg van de jury. Edward Gal (op Voice) noteerde woensdag al 75,271 bij de Grand Prix.

Het gemiddelde van Nederland staat op 76.043, beduidend minder dan lijstaanvoerder Duitsland (81.424). Groot-Brittannië (79.252) staat vooral door een zeer sterke Grand Prix van regerend olympisch kampioen Charlotte Dujardin (85.071) op de tweede plaats, terwijl de Verenigde Staten (76.971) derde staan.

Door de opgave van amazone Adelinde Cornelissen, wier paard Parzival ziek was geworden door een insectenbeet, telt iedere proef mee bij Nederland. Normaal gesproken mag een landenteam, bestaande uit vier combinaties, het minste resultaat wegstrepen.

Vrijdag is de Grand Prix Special. De beste acht landen van de Grand Prix strijden dan om de medailles.

"We moeten er morgen vol voor gaan. Ik denk dat ik wel namens de andere mannen kan spreken dat we echt niet zonder medaille naar huis willen", aldus Minderhoud.

Individueel

Minderhoud is in het individuele klassement de beste Nederlander op de negende plaats. Van Silfhout is de nummer dertien, terwijl Gal zestiende staat.

Dujardin (op Valegro) leidt, voor het Duitse trio Kristina Broring-Sprehe, Isabell Werth en Dorothee Schneider

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.