De Nederlandse badmintonsters Eefje Muskens en Selena Piek hebben donderdag hun eerste groepswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen.

Het Gelderse koppel, elfde op de wereldranglijst, versloeg Puttita Supajirakul en Sapsiree Taerattanachai uit Thailand op sportcomplex Riocentro in twee games: 21-13 en 22-20.

Met Muskens en Piek heeft de Nederlandse badmintonbond voor het eerst sinds 2004 weer een vrouwendubbel op de Spelen. In Athene strandden Lotte Jonathans en Mia Audina, die individueel zilver pakte, samen in de kwartfinales.

Muskens en Piek spelen vrijdag hun tweede groepswedstrijd tegen Jwala Gutta en Ashwini Ponnappa uit India. Zaterdag treffen ze met Misaki Matsutomo en Ayaka Takahashi de Japanse nummers één van de wereldranglijst.

"Dit was een wedstrijd die we móesten winnen'', zei Muskens. "Van de Japansen hebben we nog nooit gewonnen, dus we weten dat we het tegen Thailand en India moeten doen.''

Hoewel Muskens en Piek in drie jaar de aansluiting hebben gevonden met de mondiale top, vooral afkomstig uit Azië, durven ze niet te dromen van een medaille.

"Dat is ook niet reëel'', benadrukt Piek. "We hebben nog nooit het podium gehaald bij een toernooi waar de top zestien van de wereld aanwezig is. We kunnen wel grote uitspraken gaan doen, maar voor ons allebei zijn dit de eerste Spelen. We zien wel hoe ver we komen.''

Muskens en Piek winnen op Spelen

Gemengd dubbelspel

Piek kwam eerder op de dag ook in actie in het gemengd dubbelspel. Ze kon samen met Jacco Arends in de eerste groepswedstrijd niet op tegen het Japanse koppel Ayane Kurihara/Kenta Kazuno: 21-14 en 21-19.

Tegen de nummers veertien van de wereld kwamen de Nederlanders er in de eerste game niet aan te pas. De tweede game begonnen ze sterker. Piek en Arends bouwden een riante voorsprong op (5-1), maar de Japanse tegenstanders knokten zich terug en trokken ook de tweede game naar zich toe.

"We hadden geen goede start. Daar hebben we eigenlijk de rest van de wedstrijd last van gehad'', reageerde Arends.

Op vrijdag en zaterdag staan de overige twee poulewedstrijden op het programma voor Piek en Arends. De beste twee uit de groep plaatsen zich voor de kwartfinales.

"We gaan vrijdag alles op alles zetten'', blikte Arends vooruit op het duel met de Koreaanse nummers twee van de wereld Ko Sung-hyun en Kim Ha-na, die in hun eerste groepswedstrijd weinig problemen kenden tegen het Amerikaanse duo Phillip Chew en Jamie Subandhi (21-10 en 21-12).

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.