Henk Grol is donderdag op het olympisch judotoernooi uitgeschakeld in de achtste finales van de klasse tot 100 kilogram. Marhinde Verkerk redde het niet in de achtste finales van de categorie tot 78 kilogram.

Grol verloor in zijn tweede partij van de Fransman Cyrille Maret, momenteel de nummer één van de wereldranglijst.

De 31-jarige Nederlander had nog één partij moeten winnen om naar de herkansingen te mogen en was dus klaar in Rio.

Grol moest aan het begin van de partij even behandeld worden omdat zijn lip bloedde. Hij kreeg ook al snel een strafje vanwege passiviteit. Met nog anderhalve minuut op de klok scoorde Maret tot ontevredenheid van de Nederlandse bondscoach Maarten Arens een yuko. Dat bleek genoeg voor de zege.

Grol kreeg in de eerste ronde een bye en was in de tweede ronde met ippon te sterk voor de Canadees Kyle Reyes.

Brons

Bij de vorige twee Olympische Spelen, in Peking en Londen, veroverde Grol de bronzen medaille. De Veendammer heeft ook drie zilveren WK-medailles achter zijn naam staan (2009, 2010 en 2013).

In april won Grol in Kazan voor de derde keer in zijn loopbaan de Europese titel in zijn gewichtsklasse. Eerder deed de Nederlandse judoka dat in 2008 en 2015.

Verkerk

Verkerk, die pas instroomde in de achtste finales, verloor in haar eerste partij na een slopende strijd van Yalennis Castillo. De 30-jarige Rotterdamse staat op de wereldranglijst zestien plaatsen hoger dan de Cubaanse (zesde om 22e).

Verkerk en Castillo kregen in de reguliere tijd allebei een strafje, maar ze wisten beiden niet te scoren.

In de Golden Score sloeg de vermoeidheid toe. Na bijna zeven minuten extra judo greep de Hongaarse scheidsrechter Annamaria Fridrich in. Ze gaf een strafje wegens passiviteit aan Verkerk, waardoor de Spelen voorbij waren voor de huilende Nederlandse.

"Ik wilde dat het nog niet voorbij was", zei een emotionele Verkerk tegen de NOS. "Ik kwam hier om een medaille te veroveren, ik geloofde daar echt in. Dit is verschrikkelijk."

Nederland behaalde bij het olympische judotoernooi voorlopig één medaille. Anicka van Emden verzekerde zich van brons in de klasse tot 63 kilogram. De doelstelling van Judo Bond Nederland (JBN) is om drie olympische medailles te winnen. Vrijdag komen op de slotdag van het judotoernooi Roy Meyer (+100 kg) en Tessie Savelkous (+78 kg) nog in actie.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.