Rio 2016

Kromowidjojo als zevende naar finale op 100 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo is zeker van een plaats in de finale van de 100 meter vrije slag op de Spelen in Rio. De Groningse kwam in haar halve finale tot een tijd van 53,42.

Kromowidjojo kwam in actie tijdens de eerste serie en werd daarin vierde. In de tweede halve finale waren er nog drie zwemsters sneller. De Australische Cate Campbell was in 52,71 de snelste.

In het olympisch bad in Rio is Kromowidjojo de titelverdedigster. Vier jaar geleden liet ze in Londen tijdens de eindstrijd Aleksandra Gerasimenia (tweede) en Yi Tang (derde) achter zich.

De anderen zeven finalisten zijn Campbells zus Bronte, Penny Oleksiak (Canada), Simone Manuel, Abbey Weitzeil beiden Verenigde Staten), Sarah Sjöström (Zweden) en Jeanette Ottesen (Denemarken).

De finale staat vrijdagnacht om 04.18 uur Nederlandse tijd op het programma.

Rare dingen

Na het bereiken van de eindstrijd had Kromowidjojo gemengde gevoelens. "Ik ben blij dat ik er bij zit, al was deze race niet goed. Maar ik heb kans. Dit zijn de Olympische Spelen, daar gebeuren rare dingen", zei de 25-jarige Groningse.

"Dit is geen goede tijd en dat betekent automatisch geen goede race. Tijdens de serie heb ik wat ingehouden. Nu zwom ik echt harder, maar niet sneller. Waar dat aan ligt? Ik denk het keerpunt, maar dat moeten we nog bekijken."

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie