Turner Bart Deurloo heeft de olympische meerkamp woensdag als vijftiende beëindigd. De olympische titel was voor de Japanner Kohei Uchimura.

Deurloo leverde zes stabiele oefeningen zonder uitschieters af en kwam tot een totaalscore van 87,598. In de kwalificaties had hij nog een score van 86,990 genoteerd. 

De 25-jarige turner uit Ridderkerk begon de finale op ringen met een score van 14,633. Ook op paard (14,700) en brug (14,300) presteerde Deurloo naar behoren.

De turner van O&O Zwijndrecht beëindigde de meerkamp op rekstok (14,566), vloer (14,666) en voltige (14,733). Deurloo was de eerste Nederlandse turner ooit in de meerkampfinale.

Zijn optreden in de finale gaf Deurloo veel zelfvertrouwen. "Voor mijn gevoel begin ik nu pas. Ik ben fitter dan ik ooit ben geweest en ik word nog fitter. Dat voel ik. Epke Zonderland werd ook pas echt een topturner nadat hij de Olympische Spelen had meegemaakt."

Deurloo was tevreden met een vijftiende plaats. "Het niveau lag enorm hoog. Er eindigen zes turners in de negentig punten. Dat is nog nooit gebeurd. Iedereen was op zijn best. Ik ging ook superlekker. Jammer dat ik op rek nog een punt liet liggen."

Spannend

De scores van Deurloo waren lang niet voldoende om aanspraak te maken op de medailles. De strijd om de olympische titel bleef tot het laatste moment spannend.

Regerend olympisch kampioen Uchimura hield de Oekraïener Oleg Vernianiev maar net achter zich: 92,365 om 92,266. Brons was er voor de Brit Max Whitlock: 90,461.

Epke Zonderland komt op dinsdag 16 augustus in actie in Rio. De 30-jarige Fries verdedigt zijn olympische titel op de rekstok.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.