Martina wil op 100 én op 200 meter finale halen

Churandy Martina heeft als doel op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zowel op de 100 meter als op de 200 meter de finale te halen.

"Ik kan niet kiezen. Ik wil ze allebei halen en dat is ook perfect te combineren", aldus de 32-jarige Martina, die zaterdag voor het eerst in actie zal komen op de series van de 100 meter.

De sprinter lijkt op basis van het verleden vooral op de 200 meter kans te maken op een finaleplek. "Ik loop de 200 meter ook vaker. Maar op de 100 meter loop ik altijd mijn beste tijden in olympische jaren. Dat is niet bewust, het gebeurt nu eenmaal zo."

Vier jaar geleden in Londen plaatste Martina zich met een tijd van 9,91 voor de eindstrijd en in 2008 in Peking deed hij het in 9,94. "Ik zal in de buurt moeten lopen van die tijden om er weer te staan. In ieder geval onder de tien seconden."

Bolt

Mocht Martina daadwerkelijk de finale halen op de 100 en 200 meter, dan is hij de enige sprinter met Usain Bolt die dat op de laatste drie Spelen presteerde.

"Dat is best bijzonder", beseft Martina. "Als ik Bolt ergens deze dagen op een rustiger moment spreek, begin ik daar misschien over. Eens kijken wat hij zegt."

Lees meer over:
Tip de redactie