Rio 2016

Dumoulin kan niet lachen na olympisch zilver in tijdrit

Tom Dumoulin vindt het moeilijk om blij te zijn met de zilveren medaille die hij woensdag veroverde in de tijdrit bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Iedereen zegt nu tegen me: toon eens een lach. Maar die tover ik niet zomaar tevoorschijn omdat goud altijd het doel was", aldus Dumoulin, die wel besefte dat zijn tweede plaats een knappe prestatie is vanwege de breuk in de pols die hij drie weken geleden opliep. 

"Ergens weet ik wel dat ik trots mag zijn. En morgen komt dat ook wel. Na stressvolle weken heb ik het toch maar gewoon geflikt om hier goed te zijn. Ik was niet super, maar wel goed."

Het goud ging naar routinier Fabian Cancellara die op het ruim 54 kilometer lange parcours liefst 47 seconden sneller was dan de 25-jarige Limburger. 

"Dat het verschil zo groot is maakt het misschien iets makkelijker te accepteren voor me. Het is zuurder als ik met vijf seconden verschil verloren had. Dan had ik mezelf echt voor m'n kop geslagen en gezegd: was ik maar als een malloot die berg af gegaan. Nu was Cancellara echt beter."

Klasbak

Met het zilver kwam er voor Dumoulin een einde aan een moeilijke periode waarin hij vaak heeft gedacht dat hij Rio niet eens zou halen.

"De afgelopen weken waren weken van ongelooflijke stress. Het ene moment dacht ik zelfs dat ik de wegwedstrijd goed kon rijden, het andere moment had ik veel pijn en dacht ik dat ik niet zou gaan. Het ging op en neer. Daardoor ben ik nu ook kapot en moe."

Dumoulin betwijfelt echter of hij Cancellara wel had verslagen als hij fit naar de Spelen toe had kunnen werken. "Stress is nooit goed voor een sporter, maar 47 seconden is wel veel. Cancellara is ook een klasbak. Je moet hem nooit afschrijven."

Video: Holland Heineken House klapt voor zilver Dumoulin

Lees meer over:

Medaillespiegel Spelen Rio

Medaillespiegel Spelen Rio
Hoe doet Nederland het in vergelijking met de de andere landen op de Olympische Spelen?

Programma van dag tot dag

Programma van dag tot dag
Wil jij weten wanneer de Nederlanders in actie komen in Rio? Bekijk hier het programma.

NUwerk

Tip de redactie