Ranomi Kromowidjojo heeft zich woensdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. Femke Heemskerk redde het niet.

Kromowidjojo werd tweede in haar heat met een tijd van 53.43 seconden en kwalificeerde zich daarmee als vierde voor de halve eindstrijd.

De 25-jarige Groningse pakte vier jaar geleden in Londen de olympische titel op dit nummer.

Kromowidjojo gaat woensdagavond in het Estádio Aquático Olimpico proberen zich te kwalificeren voor de grote finale van donderdag.

Heemskerk, die eerder al teleurstelde op de 200 vrij, werd met 54,63 uitgeschakeld. Ze vond haar naam pas terug op de twintigste plaats.

De Australische Cate Campbell was in de heats met afstand de snelste. Ze dook als enige onder de 53 seconden: 52,78. Daarmee bleef ze de Amerikaanse Simone Manuel (53,32) en de Zweedse Sarah Sjöström (53,37) duidelijk voor.

Niet voluit

Kromowidjojo zwom sneller dan vier jaar geleden in de series bij de Spelen van Londen. Toen klokte ze de vijfde tijd (53,66). ''Wat dat betreft heb ik in ieder geval progressie geboekt'', concludeerde ze lachend.

De titelverdedigster was naar eigen zeggen zeker niet voluit gegaan. ''Ondanks het tijdstip was dit een echte 'ochtendrace', al wist ik wel dat ik in dit veld niet té rustig moest zwemmen. Dan word je er zomaar uitgetikt. Ik ben een rondje verder met een prima race, daar gaat het om. Ik verwacht dat de rest ook niet maximaal heeft gezwommen.''

In de halve finales gaat het een stuk sneller, beloofde 'Kromo' zoals altijd vol goede moed. ''Het kan allemaal wel wat scherper en harder. Het zal in de volgende race wel wat soepeler gaan.''

Estafettezwemsters

De Nederlandse estafettezwemsters hebben de finale gemist op de 4x200 meter vrije slag. Het kwartet van Oranje, bestaande uit Marrit Steenbergen, Esmee Vermeulen, Andrea Kneppers en Robin Neumann, klokte in de series met 7.58,74 de veertiende tijd. De beste acht landen strijden woensdagavond in de eindstrijd om de medailles.

De estafettezwemsters veroverden eerder dit jaar bij de EK in Londen nog brons op de 4x200 vrij. Kneppers, Vermeulen en Neumann kwamen toen samen met kopvrouw Heemskerk tot een tijd van 7.53,63. Zonder Heemskerk kon Oranje geen aanspraak maken op een plek bij de beste acht.

Het kwartet hield in de eerste heat alleen Slovenië achter zich en in de tweede serie doken nog eens zeven landen onder de tijd van Nederland. De Amerikaanse zwemsters waren het snelste, in 7.47,77.