Tom Dumoulin heeft woensdag zilver gewonnen bij de olympische tijdrit in Rio de Janeiro. De 25-jarige Nederlander moest zijn meerdere erkennen in de Zwitser Fabian Cancellara op het parcours van 54,6 kilometer.

Cancellara klokte 1.12.15,42 en Dumoulin moest daar 47 seconden op toegeven (1.13.02,83).

Drievoudig Tourwinnaar Chris Froome pakte het brons in een tijd van 1.13.17,54. Het is voor de 35-jarige Cancellara zijn tweede olympische titel.

Ook bij de Spelen van 2008 in Peking veroverde de Zwitser het goud op de tijdrit. Cancellara neemt na dit jaar afscheid als wielrenner.

Cancellara reed de tijdrit met een gemiddelde snelheid van 45,2 kilometer per uur. Dat was een fractie sneller dan de gemiddelde snelheid 44,7 kilometer die Dumoulin wegtrapte.

Pols

De Limburger was na de afmelding van Wout Poels wegens een armblessure de enige Nederlandse deelnemer aan de tijdrit.

Dumoulin, die normaal uitkomt voor Giant-Alpecin, zag zijn voorbereiding ernstig verstoord door een val in de Tour de France. Hij brak daarbij een spaakbeen bij zijn linkerpols.

Hij bouwde zijn tijdrit zorgvuldig op en was met name voorzichtig op de glibberige afdalingen, mede vanwege de gladde verfstrepen die op het midden van de weg waren getrokken.

Dumoulin stapte in de olympische wegwedstrijd van zaterdag vroeg af om zijn pols te ontzien. In de tijdrit reed hij met pijnstillers.

Video: Holland Heineken House klapt voor zilver Dumoulin

Holland Heineken House klapt voor zilver Dumoulin
Holland Heineken House klapt voor zilver Dumoulin