Kim Polling is er woensdag niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken op de Olympische Spelen. De judoka verloor in haar eerste partij van de Japanse Haruka Tachimoto. Ook Noël van 't End ging direct onderuit.

Polling begon in de categorie tot 70 kilogram ijzersterk aan haar debuut op de Olympische Spelen. De drievoudig Europees kampioene scoorde direct een yuko, maar dat deed de Japanse vervolgens ook.

Omdat beide judoka's er vervolgens niet in slaagden een score neer te zetten, werd de partij in de golden score beslist. Daarin was de Tachimoto degene die als eerste tot een yuko kwam.

Polling had een 'bye' in de eerste ronde. Ze gold als nummer één van de wereld als de topfavoriete in Rio. 

Polling raakte naar eigen zeggen van slag door haar vroege score. "Er was toen nog drieënhalve minuut te gaan en ik dacht: nou, dan de partij maar gewoon uitjudoën. Ik dacht: ik ga winnen."

Tachimoto kwam met een geslaagde beenworp langszij. "Ik kwam er toen niet meer in, en reageerde steeds te sloom", zei Polling. "Later, als ik iedereen zie judoën, zal het wel tot me doordringen. De tranen komen wel als ik mijn ouders straks zie."

Van 't End

Van 't End redde het in zijn eerste partij in de categorie tot 90 kilogram niet tegen de Mongoliër Otgonbaatar Lkhagvasuren.

De 25-jarige Nederlander had een lastige loting tegen de nummer acht van de wereld. Lkhagvasuren besliste de partij na twee minuten op ippon. "De teleurstelling zit heel diep'', treurde Van 't End. "Dit zijn de Spelen.''

De judoka noemde de nederlaag onnodig. Hij belandde na een aanval van de Mongoliër op zijn rug. "Ik hoopte op een waza-ari. Dan had ik nog terug kunnen vechten en de mensen laten zien wat ik allemaal kan. Nu is het van me afgenomen."

Van 't End zag vlak voor zijn partij Polling worden uitgeschakeld. "Ik vond het vervelend dat zij voor mij moest. Je kijkt er toch naar en bent er mee bezig. En ik zag dat er weer een Nederlander uitging. Dat hoort niet."

De Nederlandse judoploeg heeft tot nu toe één medaille veroverd in Rio. Anicka van Emden pakte dinsdag brons in de categorie tot 63 kilogram.