Ellen van Dijk liep woensdag op dramatische wijze een medaille mis in de tijdrit. De wielrenster stuurde in een beklimming van de weg af en eindigde uiteindelijk op de vierde plek.

Van Dijk kwam met haar fiets even vast te zitten in de bermbegroeiing. Ze werd daarna weer aangeduwd door haar mecanicien, maar verloor kostbare seconden.

Ze moest op de finishlijn 22 seconden toegeven op de Amerikaanse winnares Kristin Armstong. Anna van der Breggen pakte het brons, met elf tellen voorsprong op Van Dijk.

De 29-jarige wielrenster uit Harmelen vocht na afloop van de tijdrit tegen de tranen. "Ik maak een enorm stomme fout en kan het mezelf niet vergeven", zei ze tegen de NOS.

"Ik deed bijna alles goed, op dat ene foutje na. Ik denk dat ik wind tegen mijn dichte wiel kreeg. Ik reed al aan de rechterkant van de weg en belandde er toen naast."

"Het was een belangrijke dag", aldus Van Dijk. "Ik voelde me goed en geloofde erin. Vervolgens maakte ik een stuurfout en vloog de berm in."

"Ik ben trots op de manier waarop ik ben doorgegaan. Ik dacht: misschien zit brons er nog in. Helaas mocht het niet zo zijn.''

Van der Breggen

Van der Breggen was blij met haar bronzen medaille. "Absoluut, heel erg tevreden. Het was geen toptijd, om het maar even zo te zeggen", reageerde ze voor de camera van de NOS.

De wind en regen hadden grote invloed op de wedstrijd in Rio."Ik kwam moeilijk in mijn ritme. Ik schrok van de rukwinden, want ik had een dicht voorwiel."

"Ik had ook last van steken in mijn zij, dat heb ik wel vaker in de tijdrit. Dat is geen ramp hoor, je kunt er wel mee door fietsen. Maar het is niet ideaal", zei Van der Breggen.

"Ik was net zo zenuwachtig voor deze tijdrit als voor de wegwedstrijd. Dat is een goed teken, want die zenuwen heb ik nodig."

"Het was zeker geen goede tijdrit. Ik slipte een paar keer weg, daar schrok ik ook van. Daarom ben ik zo blij dat ik toch een medaille heb."

Twee medailles

Na het goud op de wegwedstrijd gaat Van Breggen ook met brons naar huis. "Een heel apart gevoel. We werken hier zo lang naar toe. Twee medailles, daar droomt denk ik elke sporter van."

Over de tegenslag van Van Dijk hoorde ze pas na de finish. Terwijl ze de felicitaties in ontvangst nam, werd niet veel verder haar ploeggenote getroost. ''Ja, weer pak ik een medaille terwijl er een ploeggenote heel dichtbij is. Potverdikkie, we rijden supergoed en dan gebeuren er zulke dingen. Ze zal zich voor haar kop kunnen slaan.''

''Dat is sport'', zei de vrouw die hoopt dat de roem haar leven niet verandert. ''Het is mooi en soms niet mooi. En dat dat allemaal samenvalt in één team is shit. We balanceren allemaal op het randje. Bij mij pakte het goed uit.''

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.