Yuri van Gelder beraadt zich op stappen om deelname af te dwingen aan de olympische turnfinale maandag in Rio de Janeiro.

Zijn advocaat Cor Hellingman zegt de stappen voor te bereiden. Van Gelder zelf zal zich concentreren op een eventuele terugkeer in de ringen in Rio.

"Yuri wil zich nu volledig focussen op zijn mogelijkheden", aldus Hellingman. "Yuri begrijpt dat het publiek graag geïnformeerd wil worden en zijn verhaal wil horen, maar hij hoopt op begrip voor zijn situatie en verzoekt de pers hem de komende dagen zoveel mogelijk met rust te laten."

Volgens Hellingman is het nog niet duidelijk op welke wijze Van Gelder een eventuele terugkeer wil afdwingen. Daarop is hij nu aan het studeren.

"We zijn nu bezig om te zien op welke wijze dat het beste kan, bijvoorbeeld door het aanspannen van een kort geding'', aldus de raadsman van Van Gelder.

Gedoe

Een kort geding bij een Nederlandse rechter lijkt naar zijn oordeel daarvoor de meest geëigende weg, maar daar is hij nog niet uit. De vraag is ook of het sportarbitrageinstituut CAS eveneens tot de mogelijkheden behoort.

Probleem is volgens hem dat nog niet duidelijk is wie hij in rechte moet aanspreken. "NOC*NSF heeft zich onrechtmatig gedragen door Yuri op een vliegtuig naar huis te zetten, terwijl Yuri met het IOC een afspraak heeft om komende maandag de finale op de ringen te turnen.''

Het gaat volgens Hellingman over een juridisch ingewikkelde kwestie met veel betrokken partijen. "Het wordt een heel gedoe om ervoor te zorgen dat Yuri maandag alsnog kan turnen in Rio. Daarvoor heb ik dus alle tijd en aandacht nodig.''

NOC*NSF

NOC*NSF weet officieel nog niets van een mogelijke juridische actie van Van Gelder. "Ik heb ervan gehoord dat hij het overweegt, maar verder weten we van niets'', laat woordvoerder Geert Slot weten. "We vinden er voorlopig ook niks van. Het is aan hem.''

Een van de complicaties is het feit dat inmiddels een vervanger is aangewezen voor Van Gelder. In de toestelfinale staat nu op diens plaats de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues aangewezen.

"Of hij officieel is teruggetrokken van deelname aan de finale weet ik zelf niet", aldus Slot. "Daar gaan we nog even achteraan, maar dat doen we op een andere plek dan waar ik nu zit.''

Het zou kunnen dat er niet alleen rechtszaken tegen NOC*NSF en/of de turnbond KNGU zouden moeten worden aangespannen, maar mogelijk ook tegen de internationale turnbond om alsnog toegang te krijgen tot de toestelfinale.

Het IOC en de internationale turnbond FIG doen vooralsnog geen uitlatingen over de affaire. Het IOC wijst naar NOC*NSF. "Zij zijn de betere plek om vragen te beantwoorden", liet een IOC-medewerkster weten. De FIG wilde woensdag evenmin al inhoudelijk commentaar geven.

Aangeslagen

De 33-jarige Van Gelder landde dinsdag op Schiphol. De turner had de normen en waarden volgens NOC*NSF "op grove wijze geschonden".

De NOS meldde dinsdag 'op basis van bronnen' dat de Brabander nadat hij zich op zaterdag geplaatst had voor de finale op het onderdeel ringen, op stap was gegaan in Rio de Janeiro. Pas rond 6.00 uur 's ochtends zou hij teruggekeerd zijn in het olympisch dorp. Zijn late terugkeer zou voor andere sporters niet onopgemerkt zijn gebleven.

Het AD voegt daar woensdag aan toe dat Van Gelder al bij eerdere grote toernooien de gedragsregels zou hebben overtreden door op stap te gaan en te laat terug te komen. Ook in Rio zou hij al een keer eerder zonder toestemming urenlang uit het olympisch dorp weg zijn geweest.

Van Gelder wil zelf nog niet reageren op zijn straf. Zijn management liet dinsdag in een korte verklaring weten dat de hij eerst "de gebeurtenissen in besloten omgeving wil verwerken en daarna met een statement naar buiten zal treden". Van Gelder zou "enorm aangeslagen en kapot" zijn.

De ringenfinale in Rio de Janeiro staat maandag op het programma.