Michael Phelps won dinsdag de 20e en 21e gouden olympische medaille uit zijn loopbaan. De winst op de 200 meter vlinderslag was speciaal voor de 31-jarige Amerikaan.

"Missie voltooid", waren de eerste woorden van Phelps nadat hij uit het bad kwam na de 200 meter vlinderslag. Later op de dag won de Amerikaan ook goud met estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag.

Op de Spelen van 2012 werd Phelps nog tweede op de 200 meter vlinder, vlak achter de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos. Een pijnlijke nederlaag op zijn favoriete nummer.

Als vijftienjarige werd Phelps op dit onderdeel al vijfde bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Een jaar later pakte hij zijn eerste wereldtitel en sindsdien won hij de afstand op de Spelen van 2004 en 2008.

Geen mogelijkheid

"Ik wilde deze gouden medaille echt terug hebben", zei Phelps, die na de Spelen van 2012 stopte met zwemmen, maar later op dat besluit terugkwam.

"Deze wedstrijd vormde zo ongeveer mijn dagelijks bestaan. Het was de laatste keer dat ik deze afstand zou zwemmen."

"Het is gek om er aan te denken dat het einde nabij is. Ik heb daar tegen niemand over gesproken, maar er was gewoon geen mogelijkheid dat ik deze wedstrijd vandaag zou verliezen."

Phelps tikte aan in 1.53,36, trager dan zijn race in 2012 waarmee hij zilver won. De Japannar Masato Sakai was dinsdag een fractie langzamer: 1.53,40. Le Clos kwam niet verder dan de vierde plek met 1.54,06.

Rivalen

Voor de start ontweken  Phelps en Le Clos elk (oog)contact. Ze zwommen naast elkaar, maar stonden kort voor de start met de rug naar elkaar toe.

Le Clos kende een betere start,  maar bij het eerste keerpunt leidde de Hongaar Laszlo Cseh voor Phelps en Le Clos. Cseh kon het tempo van de twee kemphanen niet bijbenen.

Na 150 meter had Phelps een minieme voorsprong op Le Clos, maar de Zuid-Afrikaan verloor in het laatste stuk flink terrein.

"Het voelt geweldig om die '1' weer naast mijn naam op het scorebord te zien", zei Phelps. "Opnieuw op de 200 meter vlinder, ik had het niet mooier kunnen bedenken."