Rio 2016

Van Emden als eerste medaillewinnaar gehuldigd in HHH

Anicka van Emden is dinsdagavond (lokale tijd) als eerste Nederlandse medaillewinnaar gehuldigd in het Holland Heineken House in Rio de Janeiro. De judoka won eerder op de dag olympisch brons.

"Het was echt supergaaf om er te staan. Een prachtig feestje. Ik ga maar een keer in mijn leven meemaken dat zoveel mensen voor me joelen", zei Van Emden na afloop voor de camera van NU.nl.

De 29-jarige van Emden is niet de eerste Nederlandse sporter die een medaille pakte in Rio. Wielrenster Anna van der Breggen veroverde zondag al goud in de wegwedstrijd, maar omdat zij woensdag nog in actie komt in de tijdrit wordt ze woensdagavond pas gehuldigd.

Medaille

Van Emden is een van de vele Nederlandse judoka's die een medaille als doel had. De judobond heeft in Rio dan ook drie plakken als doel gesteld.

"Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar ik heb wel tegen Kim Polling en Marhinde Verkerk gezegd dat ze ook een medaille moeten pakken", zei Van Emden met een glimlach. "Anders moet ik hier in mijn eentje blijven. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de drie gaan halen."

Van Emden: 'Nederlandse judoka's gaan drie plakken halen'

Knuffelen

Bij terugkeer in het olympisch dorp werd de geboren Haagse op feestelijke wijze onthaald door haar collega-judoka's.

"Ik kwam het appartement binnen en toen kwamen ze gelijk op me afgerend om me te knuffelen. Echt heel leuk. Als trainingsmaatjes weet je wat je er allemaal voor doet. Zo'n felicitatie is dan ook heel intens."

Lees meer over:
Tip de redactie