Rio 2016

Verschuren mist finale 100 vrij, estafettemannen zevende in eindstrijd

Sebastiaan Verschuren is er in de nacht van dinsdag op woensdag niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter vrije slag. De estafettezwemmers eindigden in de finale van de 4x200 meter vrije slag als zevende.

De 27-jarige Verschuren kwam in zijn halve finale tot de vijfde tijd in 48,28. Tijdens de tweede halve eindstrijd waren er vijf zwemmers sneller. De Amsterdammer kwam 0,05 seconde te kort.

"Ik ben maximaal gegaan. Een goede tijd, dit is wat het is vandaag. Ik heb het gevoel dat ik niets beter had kunnen doen, dus was het een goede race. Ik wil weer naar mijn pr van vier jaar geleden", reageerde Verschuren.

Vier jaar geleden stond Verschuren tijdens de Spelen in Londen nog wel in de finale. Met een persoonlijk record van 47,88 tikte hij daarin als vijfde aan, amper een tiende verwijderd van brons.

Verschuren werd in Rio eerder uitgeschakeld in de halve finales van de 200 meter vrije slag, de afstand waarop hij Europees kampioen is.

Estafette

De estafettemannen speelden in de finale van de 4x200 meter vrije slag geen rol van betekenis. Dion Dreesens, Maarten Brzoskowski, Kyle Stolk en Verschuren werden zevende in een tijd van 7.09,10.

De winst was voor de Verenigde Staten in 7.00,66. Michael Phelps kwam als slotzwemmer in het water en pakte zijn 21e gouden olympische medaille ooit. Eerder op de avond won hij de 200 meter vlinderslag.

De Nederlandse estafettemannen veroverden eerder dit jaar in Londen de Europese titel. Het behalen van de olympische finale, nog zonder kopman Verschuren in de series, werd al gezien als een knappe prestatie.

"Een paar jaar geleden hebben we een project gemaakt van deze 4x200 vrij, het was heel tof. We zijn Europees kampioen geworden en hebben de olympische finale gehaald. Er zit nog genoeg rek in deze jongens. Het ziet er dus goed uit", aldus Verschuren.

De laatste Nederlandse medaille bij de Spelen op dit onderdeel dateert van 2000. In Sydney pakte de estafetteploeg, met Pieter van den Hoogenband als boegbeeld, het brons.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie