De Nederlandse turnsters hadden dinsdag in de landenfinale bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro weinig last van de affaire rond turner Yuri van Gelder, die een dag eerder naar huis werd gestuurd wegens alcoholgebruik.

"We hebben het er maandag intern even over gehad. Je moet het wel weten, zeg maar. Aan de andere kant is het dan ook zaak dat je het zo snel mogelijk van je afzet'', vertelde Sanne Wevers.

Wevers, die volgende week nog in actie komt tijdens de finale op de balk, vindt dat er niet te veel aandacht aan de zaak rond Van Gelder moet worden besteed.

"Ik zou het zonde vinden als die affaire een hele grote stempel drukt op dit hele olympische gebeuren. Ik denk dat we zulke knettergoede prestaties neerzetten dat ik hoop dat het ondersneeuwt. Maar ik kan me de impact in Nederland wel voorstellen", zei ze.

Met het Nederlandse team, dat verder bestaat uit Celine van Gerner, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers, behaalde in de eindstrijd een score van 172,447. Het goud ging naar de Verenigde Staten.

Wiersma

Volgens bondscoach Gerben Wiersma was het voor de turnsters niet eens zo moeilijk om de zaak te laten rusten. "Ook dat is een belangrijke succesfactor van de WK in Glasgow geweest. Je hebt zogenoemde aandachtscirkels, een mentaal verhaal", legde hij uit.

"En aandachtscirkel één is je vol focussen op je taak. Cirkel twee is bijvoorbeeld bezig zijn met scores en zo kom je steeds verder weg tot allemaal randzaken. Wij komen hier maar voor één ding en dat is presteren. En dat hebben we gedaan."

Hans Gootjes, technisch directeur van gymnastiekbond KNGU, ging niet in op vragen over Van Gelder. "Over de wedstrijd mag je alles vragen. Over Yuri zeg ik niets", zei hij.