Anicka van Emden kon dinsdag haar geluk niet op na het winnen van het brons op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse judoka, die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram, noemde haar zege vooral een mentale overwinning.

"Ik ben zo blij. Dit was het enige wat ik wilde en ik wist dat het nu of nooit was. Dit zijn mijn eerste en waarschijnlijk mijn laatste Spelen", aldus de 29-jarige Van Emden.

Vier jaar geleden behoorde de geboren Haagse ook al tot de mondiale top, maar toen kreeg Elisabeth Willeboordse de voorkeur van de judobond voor de Spelen in Londen en ook in 2008 was Van Emden reserve. "Ik heb hier acht jaar voor gewerkt. Dat is nu beloond."

Van Emden, die in de strijd om de derde plek afrekende met de Braziliaanse Mariana Silva, voelde zich de hele dag al sterk. "Zowel fysiek als mentaal zat het goed. Ik was we nerveus, maar dat had ik onder controle."

"Toen ik de eerste pot had gewonnen voelde ik me helemaal sterk en wist ik dat een medaille mogelijk was. Ik was ondanks de zenuwen scherp en alert. Ik denk dat ik het daarom vooral op mentaal gebied gewonnen heb."

Nederlaag

Toch liep van Emden nog tegen een nederlaag aan. Ze verloor in de kwartfinales van de Française Clarisse Agbegnenou, waarna ze zich via de herkansing alsnog naar eremetaal knokte.

"Ik heb tegen Agbegnenou alles gegeven, maar ik moest mijn meerdere erkennen. Ze was gewoon beter. Ik kon de knop daardoor snel omzetten. Ik besefte: er is nog een medaille te halen en die ga ik pakken. Brons is ook heel mooi."

Nadeel voor Van Emden was dat ze in haar laatste partij tegen een Braziliaanse moest. De 26-jarige Silva werd massaal gesteund door het thuispubliek.

"Ik werd vanaf het begin uitgefloten, maar dat weet je in het hol van de leeuw. Die Brazilianen zijn superfanatiek en emotioneel. Verder vind ik het wel mooi publiek want ze klappen ook voor andere landen, behalve als die tegen een Braziliaan uitkomen. Maar ach, ik had er geen last van. Ik deed gewoon net of ze voor mijn juichten."

Video: Enthousiaste reacties op brons Van Emden