Judoka Van Emden verovert brons bij Spelen in Rio de Janeiro

Anicka van Emden heeft dinsdag de tweede Nederlandse medaille veroverd bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De 29-jarige judoka veroverde brons in de categorie tot 63 kilogram.

Van Emden had via de herkansingen de strijd om het brons gehaald. Daarin was ze te sterk voor de Braziliaanse Mariana Silva.

De Zuid-Hollandse scoorde met iets minder dan twee minuten op de klok een yuko en dat bleek voldoende voor de winst.

Het is de tweede Nederlandse medaille tijdens deze Spelen, na het goud van renster Anna van der Breggen zondag in de wegwedstrijd.

Nederland was vier jaar geleden in Londen goed voor twee olympische judomedailles. Zowel Edith Bosch als Henk Grol behaalde brons. Judo Bond Nederland (JBN) heeft als doel in Rio om drie plakken te winnen.

Debuut

Van Emden debuteerde op de Olympische Spelen. In Peking (2008) was de judoka reserve en vier jaar geleden in Londen koos de judobond voor Elisabeth Willeboordse.

Van Emden begon in Rio met zeges op achtereenvolgens de Russische Ekaterina Valkova en de Britse Alice Schlesinger, beiden op straffen. Daarna was de Française Clarisse Agbegnenou in de kwartfinales te sterk voor de nummer zeven van de wereld.

De Nederlandse, die de hele dag tactisch goed judode, herstelde zich sterk met een zege op de Oostenrijkse Kathrin Unterwurzacher in herkansingen, waarna ze in de strijd om het brons tot teleurstelling van de Braziliaanse fans ook afrekende met Mariana Silva.

Van Emden won zowel bij de WK van 2011 als de WK van 2013 een bronzen medaille. In april van dit jaar eindigde ze als derde op de EK in Kazan.

Video: Enthousiaste reacties op brons Van Emden


Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie