Hockeyers na monsterzege op Canada al zeker van kwartfinales

De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag in hun derde duel op de Olympische Spelen simpel afgerekend met Canada: 7-0. Een kwartfinaleplek is daardoor al zeker.

Strafcornerspecialist Mink van der Weerden werd topscorer van Oranje met drie treffers. Jeroen Hertzberger (2), Seve van Ass en Robbert Kemperman wisten het doel ook te vinden.

De ploeg van Max Caldas speelde eerder in Rio de Janeiro met 3-3 gelijk tegen Argentinië en won met 5-0 van Ierland, naast Canada de tweede zwakke broeder in poule B met nog nul punten na drie duels.

Nederland heeft zeven punten, twee minder dan koploper Duitsland en één meer dan nummer drie India, de laatste twee tegenstanders in de groepsfase. Een plek bij de eerste vier en daarmee de kwartfinales kan Oranje niet meer ontgaan.

De 7-0 overwinning is volgens statistiekenbureau Gracenote een evenaring van de grootste overwinning op de Olympische Spelen ooit voor de Nederlandse hockeyers.

Strafcorner

Canada mocht als nummer vijftien van de wereldranglijst op papier al geen probleem zijn voor de nummer twee Nederland, en dat bleek ook al snel op het kunstgras van het Olympic Hockey Centre.

Van Ass opende in de negende minuut de score voor Oranje uit een strafcorner. Hertzberger kreeg vervolgens een paar kansjes om de score te verdubbelen maar kreeg de bal niet langs doelman David Carter. Canada loerde op de counter en stelde doelman Jaap Stockmann enkele keren op de proef.

In het tweede kwart bracht de strafcorner opnieuw uitkomst voor Nederland. Van der Weerden sleepte de bal feilloos de hoek van een kansloze lijnverdediger in. Hertzberger tilde de stand vervolgens op slag van rust naar 3-0.

In het derde kwart was het opnieuw Hertzberger die scoorde, dit keer op aangeven van de jarige Jorrit Croon (18). In het vierde kwart zette Oranje via tweemaal Van der Weerden en eenmaal Kemperman de eindstand op 7-0.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie