Annemiek van Vleuten kan haar val bij de olympische wegwedstrijd nog altijd maar moeilijk accepteren, maar ze is blij dat de fysieke schade naar omstandigheden meevalt en dat ze dinsdag het ziekenhuis in Rio de Janeiro mag verlaten.

De 33-jarige wielrenster lag als gevolg van haar zware valpartij sinds zondag in het ziekenhuis, waar ze naar eigen zeggen in goede handen was. "Ik ben erg blij dat ik er zo vanaf ben gekomen", schrijft Van Vleuten op haar website.

"Vandaag mag ik weg uit het ziekenhuis en word ik naar een hotel in de buurt gebracht. Niet naar het olympisch dorp, want ik heb rust nodig en het idee is dat ik daar rustig kan herstellen."

"De bedoeling is om vrijdag naar huis te vliegen en hopelijk kan dat. Die hersenschudding is de reden dat ze me hier willen houden."

​Accepteren

Hoewel ze zich gelukkig prijst met de afloop van haar val, heeft Van Vleuten het mentaal wel erg zwaar. "Vooral toen ik vanochtend wakker werd. De eerste twee uur dacht ik er steeds aan terug en dat is wel echt moeilijk."

"Je bent zo lang bezig met het verwezenlijken van je doel en dan loopt het zo af. Daar ga ik echt wel tijd voor nodig hebben, om dat van me af te zetten."

Van Vleuten reed op kop in de wegwedstrijd toen ze ten val kwam in de afdaling. "Waar ik normaal na een teleurstelling weer vooruit kan kijken, weet ik nu dat zo'n moment als deze er waarschijnlijk gewoon niet meer komt."

"Wanneer je zo goed bent en zo kunt excelleren, is het heel moeilijk om dit te accepteren. Dat ik zo dichtbij was en het op deze manier uit handen heb gegeven, want het was wel mijn fout", blikt de onfortuinlijke renster terug.

Video: Van Vleuten na crash: 'Mentaal ben ik een wrak'

Trots

Ondanks de ongelukkige afloop vervult de sterke race Van Vleuten ook met trots. "Ik hoopte iedereen te verrassen, maar dat ik zo goed mee kon met Mara Abbott en zelfs aan kon vallen, dat had ik ook niet verwacht."

"Op de Olympische Spelen wilde ik excelleren en dat is gelukt. Ik heb daarbij misschien wel een kant van mezelf ontdekt, waarvan ik niet eens wist dat ik het in me had. Dat motiveert wel om verder te gaan. Ik ben hier wel heel trots op, maar het is moeilijk om te accepteren dat het zo is afgelopen."

"Natuurlijk speelt 'wat als' door mijn hoofd. Dat is wel iets waarmee ik wat moet gaan doen in het verwerken hiervan." Alle reacties helpen de Utrechtse daar wel bij. "Als ik die teruglees kijk ik toch wel met een mooi gevoel terug op de prestatie die ik heb geleverd. Ik ben boven mezelf uitgestegen."