Verschuren naar halve finale 100 vrij, estafetteploeg bereikt finale

Sebastiaan Verschuren heeft dinsdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de halve finales van de 100 meter vrije slag bereikt. De Oranje-mannen kwalificeerden zich op het nippertje voor de finale van de 4x200 meter vrije slag-estafette.

De 27-jarige Verschuren zwom met 48,51 de twaalfde tijd in de series van de 100 vrij. De beste zestien zwemmers plaatsten zich voor de halve eindstrijd, die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvindt. De Australiër Kyle Chalmers was met 47,90 de snelste.

Verschuren werd vier jaar geleden in Londen vijfde in de olympische finale van de 100 vrij. Zijn persoonlijk record (47,88) dateert nog steeds van die race.

Op de 200 meter vrij, het onderdeel waarop Verschuren Europees kampioen is, was de halve finale zondag het eindstation voor de Amsterdammer. "Ik heb daarna de knop om moeten zetten, dat duurde wel even", zei hij dinsdag na zijn race op de 100 meter. 

"Ik ben gewoon in vorm dat goede gevoel moet ik vasthouden. Ik kwam hier om heel lang te genieten alleen werd dat ruw verstoord door het missen van de finale op de 200 meter. Gelukkig kan ik nu weer verder."

Verschuren moest voluit gaan om de halve finale op 100 meter te bereiken. "Dit was mijn max. Hopelijk kan ik in de halve finale iets extra's brengen en de top acht halen. Het zit heel dicht bij elkaar dus een finaleplaats is mogelijk."

Estafette

Verschuren werd een uurtje later gespaard voor de series van de 4x200 meter vrije slag-estafette. Dion Dreesens, Kyle Stolk, Ben Schwietert en Maarten Brzoskowski zwommen wel en bereikten de finale als achtste met een tijd van 7.09,16.

Dreesens opende namens Nederland in 1.47,86, waarna Stolk de vier baantjes in het Estádio Aquático Olimpico van Rio aflegde in 1.47,13. Nadat Schwietert 1.47,92 had geklokt, lag Oranje vierde. Brzoskowski rukte als slotzwemmer op naar de tweede plaats. In de baan naast de Amerikaanse vedette Ryan Lochte tikte de twintigjarige Brabander als tweede aan in een splittijd van 1.46,25.

Brzoskowski bleef de Italianen net voor, een verschil van vier honderdste, wat even later cruciaal bleek. In de tweede heat waren zes landen sneller, maar als nummer acht staat Oranje wel in de finale. Bij de Spelen van 2000 pakte Nederland, met Pieter van den Hoogenband in de gelederen, brons op de 4x200 vrij.

Teamprestatie

"Dit was een echte teamprestatie", zei Brzoskowski, die in het spoor van de Amerikaanse grootheid Ryan Lochte naar een goede tijd zwom.

"Ik lag net achter Lochte, dat was fijn, zo had ik geen last van zijn golven. Ik zag hem een keer onder water zwemmen, ongelooflijk. Echt 'next level' wat hij kan qua techniek en de snelheid die hij daaruit haalt."

De eindstrijd van de 4x200 is in de nacht van dinsdag op woensdag. Dan zal Verschuren normaal gesproken de plek innemen van een van zijn vier ploeggenoten. "We gaan volle bak racen en zien wel waar het schip strandt", keek Brzoskowski vooruit.

De jonge estafetteploeg verraste eerder dit jaar met goud op de EK in Londen. Groot-Brittannië zette met 7.06,31 de snelste tijd neer. De Verenigde Staten, met vijfvoudig olympisch kampioen Lochte als slotzwemmer, werden tweede in 7.06,74.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie