Schermen

Degenschermer Verwijlen direct uitgeschakeld op Spelen

Degenschermer Bas Verwijlen is dinsdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro verrassend uitgeschakeld in de tweede ronde.

De 32-jarige Brabander ging ten onder tegen Anton Avdeev. De Rus zegevierde met 15-9. Verwijlen gold als één van de medaillekandidaten op degen.

Verwijlen, die aan het begin van zijn partij met materiaalpech kampte, stond na de eerste periode nog op een kleine achterstand tegen Avdeev.

In de tweede periode kon hij zijn Russische opponent nog amper verrassen en liep zijn achterstand op. Avdeev maakte het karwei in de tweede periode af. "Hij ving het goed op, een beetje op een laffe manier. Maar ik had precies hetzelfde gedaan als de score andersom was geweest."

"Ik kan alleen mezelf de schuld geven. Ik ben degene die het moet doen op de loper", zei Verwijlen, die een moeizame periode kende na het wegvallen van financiële steun door NOC*NSF.

Dat werd bijgesteld nadat hij zich had gekwalificeerd voor Rio. "Maar de Spelen en ik zijn vandaag geen vrienden", aldus de geëmotioneerde Verwijlen.

Peking

Verwijlen reikte bij de Spelen van 2008 in Peking nog tot de kwartfinales. Vier jaar geleden in Londen kon hij de verwachtingen niet waarmaken met uitschakeling in de achtste finales.

"In Londen was ik absoluut uit vorm en verloor ik van iemand die gewoon veel beter was. Toen stond er veel meer druk op mij."

"Als je naar de Spelen gaat, staart iedereen in Nederland zich blind op medailles. Maar voor schermen is het al zwaar om hier te komen. Je moet al bij de beste twee Europeanen horen om hier te mogen staan. Het is verschrikkelijk balen. Ik heb hier zo lang naar uitgekeken.''

Tokio 2020

Verwijlen zei door te willen gaan tot de Spelen van Tokio in 2020. "Ik ben nog veel te jong en te goed om te stoppen.''

In de afgelopen olympische cyclus raakte hij in conflict met schermbond KNAS en NOC*NSF, die zijn vader Roel Verwijlen als coach vervingen door de Hongaar Gabor Salamon. Die samenwerking strandde na een jaar en vader en zoon werkten zonder financiële steun verder, tot hij zich voor de Spelen kwalificeerde.

Vraag is hoe nu verder. "Er zullen wat dingen moeten veranderen. Financieel vooral. Er zal heus wel een gesprek komen", aldus een emotionele Verwijlen. "Ik vind het vooral balen voor alle mensen die zijn meegekomen.''

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie