Sifan Hassan leek een paar maanden geleden bijna een zekerheidje voor een olympische medaille op de 1500 meter, maar door haar dijbeenblessure weet ze een paar dagen voordat ze in actie moet komen in Rio de Janeiro niet of een podiumplaats nog mogelijk is.

"Ik weet niet waar ik sta, omdat ik drie maanden niet heb kunnen trainen", aldus Hassan, die in maart nog overtuigend goud pakte op de WK indoor in het Amerikaanse Portland.

"Op de WK was ik echt in topvorm. Nooit eerder was ik zo goed. Ik dacht: ik ga ook voor goud in Rio. Maar toen kwam die blessure, waardoor ik veel heb moeten missen. Dat was gruwelijk."

De 23-jarige Nederlandse, van Ethiopische afkomst, dacht zelfs dat ze niet op tijd hersteld zou zijn om Rio te halen. "Ik zei zes weken geleden nog tegen mijn dokter dat ik de Spelen moest missen. Ik heb er ook vaak om gehuild."

"Gelukkig ben ik hier alsnog. Maar zoals ik al zei: ik weet totaal niet wat ik kan verwachten van mezelf. Ik ben in ieder geval niet zo goed als vorig jaar op de WK in Peking toen ik brons pakte."

Trukendoos

Hassans trainer Honoré Hoedt is positiever. "In het verleden konden we het mooi opbouwen en was Sifan steeds op het juiste moment in vorm. De situatie is nu anders", vertelt Hoedt.

"Snelheid, duurvermogen en specifieke wedstrijdsnelheid zijn nog altijd aanwezig bij Sifan, De puzzelstukjes zijn er dus, maar het is de vraag of ze allemaal op het juiste moment op de goede plek vallen. Daar moeten we de trukendoos voor opengooien en dat kunnen we."

Hoedt heeft dan ook nog hoop op een medaille. "Het belangrijkste is dat ze de races vol en met een leeg hoofd ingaat. Dan kunnen er gekke dingen gebeuren. Niets is onmogelijk op de Spelen."

Hassan komt vrijdag op de eerste dag van het atletiektoernooi voor het eerst in actie in de series van de 1500 meter.