Rio 2016

Heemskerk kansloos in strijd om finaleplaats op 200 meter vrij

Femke Heemskerk is er in de nacht van maandag op dinsdag niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale op de 200 meter vrije slag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De 28-jarige Nederlandse kwam in haar halve eindstrijd niet verder dan de achtste en laatste plaats in een tijd van 1.57,82. Over beide halve finales werd ze zestiende.

Vooraf was de kans op een finaleplaats al niet groot voor Heemskerk. Ze had zich met de vijftiende tijd in de series ternauwernood geplaatst voor de halve eindstrijd.

"Ik kwam totaal niet in mijn slag. Ik heb me heel goed voorbereid, vooral op het mentale vlak. Dat zit allemaal prima, maar het was 'm niet", reageerde Heemskerk na haar teleurstellende race. "Ik kan er nu niet zo veel over zeggen. Ik heb nog wat races te gaan, dus ik heb geen zin om er al analyses op los te laten. Het is gewoon heel slecht."

De zwemster uit Roelofarendsveen greep zaterdag met de estafetteploeg net naast een medaille op de 4x100 vrij (vierde). Heemskerk baalde toen na zowel de serie als de finale van haar tegenvallende splittijd.

Later deze week komt ze individueel nog in actie op de 100 meter vrije slag. Heemskerk, die in 2008 olympisch kampioen werd op de estafette, gaf voor de Spelen aan dat ze voor een individuele medaille wil gaan in Rio.

Lucas

De keuze om te gaan trainen onder Philippe Lucas, berucht om zijn lange en loodzware trainingen, lijkt een misser geweest. Heemskerk, die na de teleurstellende WK vorig jaar naar Frankrijk verhuisde, wil het daar echter niet op afschuiven.

"Achteraf is dat makkelijk praten. Het heeft me veel gebracht, maar in deze wedstrijd niet. Je weet nooit wat er was gebeurd als ik dit niét had gedaan."

Haar zelfvertrouwen is wel aangetast, erkent Heemskerk. "Ook daar moet ik mee aan de slag. En dat ga ik nu doen.'' Over de 'demonen' in haar hoofd, die haar al zo vaak teisterden op belangrijke momenten, wilde Heemskerk het niet hebben. "Mentaal voel ik me prima, daar heb ik hard aan gewerkt. Geef me maar die sticker als je wil, maar ik weet dat het niet zo is."

Lees meer over:
Tip de redactie