Rio 2016

Handbalsters dankzij sterke start langs Argentinië in tweede groepsduel

De Nederlandse handbalsters hebben maandagavond Argentinië verslagen. De ploeg van bondscoach Henk Groener won het tweede groepsduel op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met 26-18.

Oranje kende een uitstekende start en dat leidde tot een 7-0 voorsprong, maar halverwege was het nog maar 13-9. Na rust wist Oranje de voorsprong weer uit te breiden.

Met de zege herstelde Oranje zich van de nederlaag in de openingswedstrijd tegen Frankrijk (18-14), al worden de Argentijnse vrouwen wel gezien als de zwakste ploeg in groep B.

Nederland staat nu met twee punten uit twee wedstrijden derde in de groep met zes landen. Argentinië en Zuid Korea zijn nog puntloos. De nummers een tot en met vier plaatsen zich voor de kwartfinales.

De volgende wedstrijd van Nederland is woensdag tegen Zuid-Korea, waarna ook nog duels met Rusland en Zweden wachten.

Wester

Dat Nederland maandag iets goed wilde maken tegen Argentinië bleek uit de uitstekende start. Binnen tien minuten stond de 7-0 voorsprong op het scorebord, onder meer door twee treffers van Estavana Polman en een van keepster Tess Wester die de Argentijnse doelvrouw van grote afstand verraste.

Oranje hield dat goede spel echter niet vol. Sterker, de bij vlagen keihard spelende Argentijnse vrouwen kwamen terug tot 7-4 en na een minuut of twintig was het nog maar 10-8 voor Nederland. 

Twee goals vlak voor rust van Ailly Luciano zorgden ervoor dat Oranje alsnog met een aardige voorsprong mocht gaan rusten (13-9).

Jankovic

Meteen na rust had Nederland het weer moeilijk. Argentinië kwam terug tot 13-11, maar nadat invalkeepster Jasmina Jankovic een strafbal had gekeerd draaide het weer bij Oranje, dat snel uitliep tot 19-13. Vier treffers op rij van Argentinië brachten de spanning echter terug (19-17).

Via onder meer twee treffers van Martine Smeets stelde Nederland orde op zaken (24-17). Een paar minuten voor tijd was het laatste beetje spanning daardoor uit de wedstrijd. Nycke Groot zette de 26-18 eindstand op het scorebord, waardoor Nederland zicht houdt op een plek bij de laatste acht.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Lees meer over:
Tip de redactie