Yuri van Gelder wil voorlopig niet reageren op zijn uitsluiting van de Olympische Spelen. De turner is dinsdagmiddag volgens verschillende media geland op Schiphol, waar hij de pers ontweek door een andere uitgang dan andere passagiers te nemen.

Sportkoepel NOC*NSF stuurde de Brabander naar huis, omdat hij in de nacht van zaterdag op zondag het olympisch dorp zonder toestemming verliet en alcohol nuttigde.

Van Gelder mist daardoor de finale aan de ringen, waarvoor hij zich zondag als achtste had geplaatst. Hij was in Rio bezig aan zijn eerste Spelen.

De 33-jarige turner gaf toe dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft gedronken. De ploegleiding van de KNGU heeft de staf van het Nederlands team geïnformeerd over het wangedrag van Van Gelder. In overleg met de KNGU is besloten Van Gelder terug te trekken uit het olympisch turntoernooi.

Nadat Van Gelder zich zondag had geplaatst voor de finale, vertelde hij er naar uit te kijken om zijn Braziliaanse vriendin Katarina te zien. Zij kwam die dag aan in Rio de Janeiro.

Van Gelder heeft met NOC*NSF afgesproken geen commentaar te geven op zijn straf. "Hij wil de gebeurtenissen in besloten omgeving eerst verwerken en zal daarna met een statement naar buiten treden. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk", zo luidt een officieel statement op zijn website.

De Brabander werd in 2009 al eens voor een jaar geschorst wegens het gebruik van cocaïne. Ruim een jaar later werd hij uit de selectie voor de WK gezet wegens een terugval.

'Moeilijke beslissing'

Chef de mission Maurits Hendriks sprak van een 'moeilijke beslissing'. "Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sportevenement dan ook. Sportief is dit een aderlating, maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze."

"We staan voor samen excelleren met respect voor alle afspraken en regels. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. We hebben Yuri erop aangesproken en hij heeft toegegeven dat hij die ochtend pas is teruggekeerd in het dorp. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten", aldus Hendriks.

Teleurgesteld

Hans Gootjes, technisch directeur van de KNGU, is naar eigen zeggen 'enorm teleurgesteld' in Van Gelder. "Yuri heeft er zo lang over gedaan om hier te komen, maar kan het helaas niet afmaken. Binnen ons team is dit gedrag niet te tolereren."

"De afspraken in het algemeen en de verwachting ten aanzien van sporters die nog in competitie zijn in het bijzonder, zijn glashelder. Vooral als het gaat over het respecteren van onze kernwaarden. Die zijn door Yuri helaas overschreden. Ook met het oog op het handhaven van een optimaal prestatieklimaat hebben we deze maatregel in overleg met TeamNL getroffen."

Van Gelder heeft Rio de Janeiro maandag verlaten en is op het vliegtuig naar huis gestapt. De turner miste in 2008 de Spelen omdat hij als nummer twee van de WK geen wildcard kreeg. In 2012 mocht Van Gelder niet meedoen nadat hij een schorsing wegens cocaïnegebruik had uitgezeten.