Handboogschutter Sjef van den Berg heeft zich maandag op de Olympische Spelen met twee zeges geplaatst voor de laatste zestien van het individuele toernooi.

De 21-jarige Van den Berg won in de tweede ronde in een gelijkopgaande strijd van de Turk Mete Gazoz in vijf sets: 7-3 (29-29, 27-28, 26-25, 28-27 en 28-25). Van den Berg schoot zeer constant zonder afzwaaiers. Hij noteerde slechts met twee pijlen een acht, de rest was een negen of tien.

Een uurtje eerder was de Brabander doorgedrongen tot de beste 32 na winst op de 18-jarige Hans Arne Jensen, die uitkomt voor Tonga. De boogschutter uit Heeswijk-Dinther had op de Sambadromo in het centrum van Rio de Janeiro vijf sets nodig: 7-3 (26-23, 27-26, 27-28, 25-25, 28-27).

Van den Berg leek na twee sets op weg naar een makkelijke overwinning maar Jensen wist de derde set naar zich toe te trekken.

In de vierde rondgang stond Van den Berg op winst maar door een afzwaaier noteerde hij met zijn derde pijl slechts zes punten waardoor hij op gelijke hoogte kwam met de man uit Tonga. Met 10 punten in zijn laatste schot van de vijfde set trok de Nederlander de winst definitief naar zich toe.

De Brabander, die zich als vierde plaatste voor het individuele toernooi, speelt zijn duel in achtste finale op vrijdag.

Rick van der Ven en Mitch Dielemans komen woensdag in actie voor de eerste eliminatierondes. Van der Ven, vier jaar geleden in Londen net naast het olympisch podium, neemt het op tegen de Brit Patrick Huston. Dielemans heeft de Japanner Takahuru Furukawa als eerste tegenstander.

Sensatie

Eerder op de dag was er al een grote sensatie in het individuele toernooi. De Zuid-Koreaan Kim Woo-jin, de absolute nummer één van de wereld, werd al in de tweede ronde uitgeschakeld. Verantwoordelijk daarvoor was de 24-jarige Riau Ega Agatha uit Indonesië, 6-2.

Kim had eerder al wel goud gewonnen in de landenwedstrijd. Kim schoot daarbij een wereldrecord. In de kwartfinale schakelden de Koreanen daar Nederland uit.