De Nederlandse volleybalsters zijn er maandag niet in geslaagd om opnieuw voor een stunt te zorgen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti verloor haar tweede groepsduel nipt met 3-2 van de Verenigde Staten.

Het vermakelijke duel in de Maracanãzinho Arena nam ruim twee uur in beslag. De setstanden waren 25-18, 18-25, 25-21, 20-25 en 8-15. Amerika is de regerend wereldkampioen en tevens de huidige nummer één van de wereld. Nederland bezet de elfde plaats op de wereldranglijst.

Oranje won zaterdag knap met 3-2 van China en is met drie punten terug te vinden op plaats drie in groep B, achter koploper Amerika (vijf punten) en China (vier punten), dat eerder op de dag met 3-0 zegevierde tegen Italië. 

Servië heeft net als Nederland drie punten, maar komt mandagavond nog in actie tegen het puntloze Puerto Rico. Ook Italië, woensdag de volgende opponent van Oranje, wacht nog op haar eerste punt. De nummers één tot en met vier plaatsen zich voor de kwartfinales.

Nederland begon voortvarend aan de wedstrijd tegen Amerika. De equipe van Guidetti speelden met veel zelfvertrouwen en overtuiging. Oranje wachtte geduldig op de kansen en maakte veel directe punten uit het blok.

Amerika had eigenlijk geen antwoord op het spel van Nederland, dat naarmate de eerste set vorderde steeds verder afstand nam van de zwak serverende tegenstander. Bij 24-18 benutte Oranje haar derde setpoint.

Crescendo

Ook in de tweede set liep het aanvankelijk crescendo voor Nederland. Oranje kwam op een 12-9 voorsprong, maar daarna kwam Amerika beter in haar ritme, serveerde het beter en raakte Nederland het initiatief wat kwijt. Er slopen meer slordigheden in het spel van Oranje, waardoor Amerika uiteindelijk eenvoudig aan het langste eind trok in het tweede bedrijf: 25-18.

In de derde set pakte Nederland de draad weer op en speelde het bij vlagen weer zeer fraai volleybal. Alles liep opeens weer goed aan de kant van Oranje. De verdediging stond als een huis en aanvallend werden er ook amper fouten gemaakt.

Nederland sloeg halverwege de derde set een gaatje van vier punten en gaf die marge in het restant van de set niet meer uit handen. Oranje liet weliswaar vier setpoints liggen, maar sloeg bij 24-21 alsnog toe.

Balkestein-Grothues

In de vierde set ging het lange tijd gelijk op, maar Nederland kreeg bij een 11-9 achterstand wel een behoorlijke tegenvaller te verwerken. Maret Balkestein-Grothues belandde na een smash op een Amerikaanse voet en moest gelijk door de medische staf van het veld worden gedragen.

Guidetti liet na afloop weten dat zijn aanvoerster een kuitblessure heeft opgelopen. "Ik denk dat de wedstrijd van woensdag tegen Italië te vroeg komt voor Maret. Dat weet ik voor negentig procent zeker'', zei de keuzeheer.

"Over de andere wedstrijden in het toernooi durf ik het nog niet te hebben. Daarvoor heb ik nog te weinig informatie. Ik ben alleen even bijgepraat door de arts.'' 

Het wegvallen van Balkestein-Grothues kwam het spel van Oranje niet ten goede. Amerika profiteerde van de situatie en pakte de vierde set met 25-20. In de beslissende vijfde set bleek Amerika over de sterkste zenuwen te beschikken. De topfavoriet toonde haar klasse en liet Nederland niet aan een nieuwe stunt ruiken: 15-8.