Titelverdediger Van Rijsselberghe tweede na eerste drie races

Titelverdediger Dorian van Rijsselberghe staat maandag na de eerste drie races in de RS:X-klasse op de tweede plaats in het klassement. Bij de vrouwen is Lilian de Geus voorlopig de nummer vier, terwijl Marit Bouwmeester (Laser Radial) na twee races tweede staat.

De 27-jarige Van Rijsselberghe won de derde race op het verraderlijke water van Marina da Gloria in Rio de Janeiro. Hij begon het windsurftoernooi met een vijfde en een derde plaats in de eerste twee races.

Nick Dempsey leidt voorlopig door zeges in de eerste twee races en een tweede plaats in race drie. De Brit won vier jaar geleden achter Van Rijsselberghe zilver in Londen en werd in 2013 wereldkampioen. De Griek Byron Kokkalanis staat mede door twee tweede plaatsen op de derde plek van het ussenklassement.

In totaal moeten de windsurfers twaalf races en een medal race zeilen. Dinsdag volgen races vier, vijf en zes.

Volgens Van Rijsselberghe ging het "twijfelachtig goed" op de eerste dag. "Even warmdraaien, een slechte start, een goede start, een aanvaring, er gebeurde heel veel vandaag. Maar uiteindelijk goed afgesloten met een eerste plaats."

"Het zijn allemaal van die olympische dingen. Het is hard tegen hard daar buiten op het water. Niemand die wat cadeau geeft. Zo is het. Het is allemaal keihard rond die baan rammen, killers zijn het. Dinsdag verder, we zijn aan het genieten, het is een prachtige wedstrijd.''

De Geus

Windsurfster De Geus begon goed met een derde en een vierde plaats in race één en race twee, maar met een veertiende plek was haar derde optreden in Rio minder.

De 24-jarige Haagse is voorlopig de nummer vier van het klassement, achter de Française Charline Picon, de Russische Stefaniya Elfutina en de Italiaanse Flavia Tartaglini.

Ook de vrouwen zeilen in totaal twaalf heats en een medalrace.

Bouwmeester

Bouwmeester startte in de Laser Radial-klasse met een zesde plaats achter winnares Annalise Murphy uit Ierland.

In de tweede heat eindigde de Nederlandse als vijfde, met een tweede plek in het klassement tot gevolg. De Chinese Xu Lijia (derde en vierde) leidt voorlopig.

De 28-jarige Bouwmeester, de wereldkampioene van 2014 en de zilveren medaillewinnares van Londen 2012, geldt als een van de topfavorieten in Rio de Janeiro.

Van Schaardenburg

In de Laser-klasse eindigde Rutger van Schaardenburg in de openingsrace als derde achter de Kroatische winnaar Tonci Stipanovic en de nummer twee Sergei Komissarov uit Rusland.

De 28-jarige Noord-Hollander, vier jaar geleden in Londen veertiende, kwam in de tweede heat niet verder dan een 21e plek, waardoor hij in het tussenklassement de nummer acht is.

In de Laser- en de Laser Radial-klasser worden er tien heats en een medal race gevaren.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie