Femke Heemskerk heeft zich maandag bij de Olympische Spelen met de hakken over de sloot geplaatst voor de halve finales op de 200 meter vrije slag. Robin Neumann zwom de 26e tijd en is uitgeschakeld.

Heemskerk deed 1.57,68 over de vier baantjes, goed voor de vijftiende tijd. De beste zestien zwemsters plaatsten zich voor de halve finales, die in de nacht van maandag op dinsdag worden gehouden.

Katie Ledecky, de Amerikaanse die zondag met groot vertoon van macht goud pakte op de 400 vrij, was met 1.55,01 de snelste in de series.

De 28-jarige Heemskerk bereikte vier jaar geleden in Londen de olympische finale op de 200 vrij, maar werd daarin teleurstellend achtste en laatste. Ze is met een tijd van 1.54,68 Nederlands recordhoudster, maar bij die vorm is ze dit jaar nog niet in de buurt gekomen.

De Roelofarendsveense greep zaterdag op de openingsdag van het zwemtoernooi met de 4x100 meter vrije slag-estafette net naast een medaille. Zowel in de serie als in de finale van dat onderdeel zwom ze tegenvallende tijden.

De 18-jarige Neumann debuteert op de Spelen. De geboren Duitse, die vooral in Rio is voor de 4x200 meter vrije slag-estafette, bleef met een tijd van 1.59,23 ruim boven haar persoonlijk record, dat ze in april bij de Swim Cup in Eindhoven op 1.57,85 zette.

Kortaf

Heemskerk had niet heel veel zin om te praten na haar race in de series. "Ik weet ook wel dat het niet goed is, maar ik ben een rondje verder'', zei ze.

"Je kan er allerlei analyses op loslaten, maar ik focus me op vanavond. Natuurlijk, het was op het nippertje, maar ik ben door.'' Daar liet de zichtbaar aangeslagen Heemskerk het bij.

Steenbergen

Marrit Steenbergen redde het niet in de series van de 200 meter wisselslag. De pas 16-jarige Friezin, zaterdag ook onderdeel van de 4x100 meter-ploeg, kwam niet verder dan de 34e tijd.

Met 2.16,59 zat Steenbergen ruim 2,5 seconde boven haar persoonlijk record van de Swim Cup in april dit jaar (2.14,02). Ze bleef maar vijf zwemsters voor in het Olympic Aquatics Stadium.

De Hongaarse Katinka Hosszu was de snelste in de series met een olympisch record van 2.07,45.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.