Annemiek van Vleuten hoopt maandag nog het ziekenhuis in Rio de Janeiro te kunnen verlaten. De Nederlandse renster crashte zondag zwaar in de wegwedstrijd en hield daar een zware hersenschudding en drie fractuurtjes in haar wervelkolom aan over.

"Nog in het ziekenhuis. Wacht op nog wat onderzoek en hoop dat ik vandaag kan vertrekken'', twitterde Van Vleuten maandag vanuit het ziekenhuis.

"Fysiek ben ik oké, maar mentaal ben ik een wrak", zei ze maandag tegen Omroep Gelderland. "Het is heel moeilijk te relativeren", zegt ze over het missen van de gouden medaille waar ze gezien haar koppositie goede kans op had.

"Ik heb laten zien dat ik tot veel meer in staat ben dan ik zelf voor mogelijk had gehouden. Dat hoeft niet per se bij de Spelen te zijn, het kan ook bij andere wedstrijden. Ik ben boven mezelf uitgestegen, daar moet ik me aan vastklampen."

Een verklaring voor de val heeft Van Vleuten een dag later nog niet. "Ik was misschien niet meer helemaal helder, omdat ik al best moe was. Maar volgens mij was ik er wel goed bij met mijn hoofd. Als je op de grens rijdt, wordt er gevallen.''

Video: Van Vleuten na crash: 'Mentaal ben ik een wrak'

Chefarts

Volgens chefarts Cees Rein van den Hoogenband van NOC*NSF is Van Vleuten "goed herstellende", maar is het nog niet bekend wanneer ze het ziekenhuis mag verlaten.

"Annemiek heeft een rustige nacht gehad", aldus Van den Hoogenband. "Uit een MRI scan is voortgekomen dat er geen verder letsel is. Het belangrijkste dat zij op dit moment nodig heeft is absolute rust."

Video: Mollema: 'Crash Van Vleuten zal haar haar hele leven achtervolgen'

Lammerts

Mede door de valpartij van Van Vleuten zwol er veel kritiek aan op het parcours van de wegrace van Rio, maar bondscoach Johan Lammerts vond niet dat de route onverantwoorde risico's met zich meebracht.

"Dit kom je vaker tegen. Het vraagt technische vaardigheden. Wielrennen is een van de moeilijkste sporten die er is. Te gevaarlijk? Nee'', zei Lammerts maandag.

Een dag na een zware val van Van Vleuten uitschakelde en de zege van Anna van der Breggen, keek de bondscoach met gemengde gevoelens terug. "Annemiek was zonder twijfel de sterkste vrouw in koers. Ze was in de vorm van haar leven.''

"Er was een klein beetje regen gevallen in de afdaling, volgens mij. Maar het hoort bij de sport: je wordt fysiek, technisch en mentaal uitgedaagd.''

Groepsapp

Lammerts had contact via de groepsapp met Van Vleuten. "Het gaat op zich goed met haar.''

Zondag zag het er nog heel anders uit. Lammerts zette de auto stil bij de net gevallen renster. "Ik dacht: o, mijn god. Ze lag daar bewegingloos. De dokter was erbij, je probeert de eerste zorg toe te dienen. Ze deed haar ogen open en brabbelde wat. Op dat moment moest ik verder. Er zijn andere rensters in koers.''

Niet veel later veroverde Van der Breggen de olympische titel. "Het is dubbel, maar daar ben je dan weer enorm blij om. Maar we hebben het niet gevierd. Ook al omdat Anna woensdag in de tijdrit weer wil presteren.''