Schippers moet nog even wennen aan 'chaos' op Spelen

Dafne Schippers moet in haar eerste dagen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro nog even wennen aan de grootsheid en de drukte van het evenement.

"Er zijn hier veel prikkels en daar moet ik nog even aan wennen", aldus Schippers, die zaterdag arriveerde Rio. "De eetzaal is bijvoorbeeld megagroot. Ik zoek nog hoe alles werkt met eten, hoe ik mijn rust kan vinden en wat precies het beste voor me is. De Spelen zijn zo groot, dat is altijd chaos."

Het helpt de 24-jarige Schippers wel dat ze er vier jaar geleden ook al bij was op de Spelen in Londen. "Daardoor wist ik dat dit me stond te wachten. Ik heb nu ook iets van: kom maar met al die prikkels, dan weet ik daarna precies hoe alles werkt."

Verschil met Londen is wel dat Schippers geen talentvolle meerkampster meer is, maar regerend wereldkampioen op de 200 meter. "Dat merk ik zeker. Er zijn genoeg andere sporters die met me op de foto willen. Nu maak ik daar nog tijd voor. Als de wedstrijden beginnen zal dat anders zijn. Dan wil ik snel door de eetzaal om te kunnen rusten."

Spanning

De eerste wedstrijden staan vrijdag op het programma voor de Utrechtse, die in Rio uitkomt op de 100, de 200 en de 4x100 meter estafette. Spanning voelt ze nu nog niet.

"Dat zal nog wel een beetje komen, maar dat vind ik juist lekker want dat betekent dat ik scherp ben. Maar nu ben ik nog niet eens bij de olympische baan geweest. Daar ga ik woensdag of donderdag pas voor het eerst trainen. Van wat ik hoor is de baan redelijk snel. Maar goed, het gaat niet om tijden op de Spelen. Het gaat hier om winnen."

Als het gaat om medailles spreekt Schippers echter geen duidelijk doel uit. "Het enige doel dat ik heb is mijn allerbeste race lopen. En stel dat dat lukt, maar iemand anders loopt op de 100 meter 10,4 dan heb ik er alles aan gedaan. Al wil ik natuurlijk wel winnen. Ik ben hier niet om alleen mee te doen en er wordt ook het een en ander van me verwacht."

"Maar ik probeer niet te denken aan die verwachtingen. Ik doe nu bijvoorbeeld heel weinig op social media. Het gaat er nu om dat ik rust creëer en dan stap voor stap voor stap richting de finales. Daar kijk ik naar uit. Ik heb zin om te racen."

Lees meer over:
Tip de redactie