UCI verdedigt parcours wegwedstrijd na harde valpartijen in afdaling

De internationale wielerfederatie UCI vindt dat het parcours van de olympische wegwedstrijd veilig was, ondanks de vele zware valpartijen bij zowel de mannen als de vrouwen.

"Het parcours van de wegwedstrijd van Rio 2016 was zorgvuldig ontworpen en uitgebreid getest bij een testevenement en in trainingen", aldus de UCI maandag in een verklaring.

"We doen meer dan ons best om veilige, uitdagende parcoursen te ontwerpen, maar helaas komen valpartijen soms voor door een combinatie van factoren."

Vooral de afdaling naar de finish aan de Copacabana leverde veel valpartijen op, met Annemiek van Vleuten als grootste slachtoffer. De Nederlandse was op weg naar goud, maar ging heel hard onderuit.

Ze liep drie fractuurtjes in een wervelkolom op en een zware hersenschudding, waardoor ze 24 uur op de intensive care moest blijven. De 33-jarige Van Vleuten twitterde maandag in de Braziliaanse ochtend dat ze hoopt later op de dag het ziekenhuis te kunnen verlaten.

In de mannenrace gingen onder anderen Vincenzo Nibali, Sergio Henao en Richie Porte onderuit in de afdaling. Nibali brak zijn sleutelbeen, terwijl het seizoen van Porte waarschijnlijk voorbij is door een schouderbladbreuk.

Boardman

De Britse voormalig olympisch kampioen Chris Boardman leverde harde kritiek op het parcours en de organisatie in gesprek met de BBC.

"Ik ben zelf naar beneden gereden. Dit was geen technische afdaling meer, het was gewoon gevaarlijk. De mensen die het parcours ontworpen hebben, moeten ook gezien hebben dat dit niet veilig was." 

De Nieuw-Zeelandse renner George Bennett noemde het parcours 'hectisch en gevaarlijk'. "De wegen waren glad, met olievlekken en lastige bochten. We hadden zoiets nooit eerder gezien en ik denk dat we dit ook nooit meer mee gaan maken." 

Tip de redactie