Judo

Elmont uitgeschakeld in achtste finales, ook Verhagen verliest

Dex Elmont en Sanne Verhagen zijn maandag uitgeschakeld in de achtste finales van het olympisch judotoernooi.

Elmont ging in de categorie tot 73 kilogram vlak voor tijd op ippon onderuit tegen de Hongaar Miklos Ungvari. 

Ungvari is de nummer negentien van de wereldranglijst, waarmee hij één plek hoger staat dan de Nederlander. De 35-jarige judoka won in Londen 2012 olympisch zilver in de klasse tot 66 kilogram.

De Nederlander heeft ook geen kans meer op brons. Elmont greep vier jaar geleden net naast het brons op de Spelen. Hij won in 2010 en 2011 zilver bij de WK en werd in 2014 Europees kampioen.

Biertje

"Dit waren mijn derde en mijn laatste Zomerspelen'', treurde Elmont, die in 2008 in Peking (tweede ronde) ook geen medaille wist te winnen. "Over vier jaar, bij Tokio 2020, zit ik met een biertje langs de kant. Ik heb genoeg laten zien in mijn loopbaan, mijn studie geneeskunde krijgt nu voorrang. Maar ik blijf zeker judoën.''

Elmont begon nog goed aan zijn laatste olympische optreden. Hij versloeg Mirali Sjaripov uit Oezbekistan, de nummer twaalf van de wereldranglijst, met waza-ari.

"Twee maanden geleden verloor ik nog kansloos van hem. Ik had ook een gunstige loting. Ik dacht mede daardoor dat het wel eens een mooie dag voor mij zou kunnen worden. Van die Hongaar had ik de laatste jaren ook alleen maar gewonnen. En dan verlies ik juist hier in Rio van hem. Daar zal ik nog wel een tijdje flink van balen.''

Elmont zocht de schuld van zijn onnodige uitschakeling voornamelijk bij zichzelf. "Ik had rustig moeten blijven en moeten aansturen op de golden score. Ik ging echter op hem jagen, wilde de druk opvoeren en dat had ik niet moeten doen. Die Hongaar deed het juist slim. Hij is echt niet beter, deze partij was voor mij, maar nu sta ik toch weer met lege handen. Doodzonde.''

Verhagen

Verhagen verloor in de categorie tot 53 kilogram haar tweede partij van Dorjsuren Sumiya uit Mongolië, de huidige nummer één van de wereld.

De 23-jarige Nederlandse kreeg met nog 1 minuut en 40 seconden te gaan een strafje voor passiviteit en dat leverde Sumiya de zege op.

Verhagen mag ook niet meer op voor het brons, want dan had ze minimaal de kwartfinales moeten halen.

Verhagen versloeg eerder op maandag in de eerste ronde op ippon de Senegalese Hortance Diedhiou. De Brabantse maakte haar debuut op de Spelen.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie