Roeien

Vrouwen dubbelvier naar finale, achten naar herkansing

De Nederlandse vrouwen dubbelvier heeft zich maandag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro overtuigend geplaatst voor de finale.

Het viertal, bestaande uit Carline Bouw, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Nicole Beukers, zegevierde op het kalme Lagoa Rodrigo de Freitas in de herkansing.

De medaillekandidaten eindigden zaterdag in hun serie nog op de derde plaats.

De Nederlandse vrouwen acht is doorverwezen naar de herkansing. De ploeg van hoofdcoach Josy Verdonkschot eindigde in de serie op de tweede plaats, op ruim acht seconden van het Amerikaanse team. Alleen de winnaar plaatste zich rechtstreeks voor de finale.

De vrouwen acht behaalde bij Londen 2012 de enige roeimedaille voor Nederland (brons). Van dat team is alleen Claudia Belderbos nu nog over.

Mannen acht

Ook de mannen acht slaagde er niet in om zich direct te plaatsen voor de finale. De ploeg van hoofdcoach Mark Emke kwam in de serie als tweede over de finish, op bijna 2 seconden van Groot-Brittannië en 0,12 seconde voor Nieuw-Zeeland. Ook hier verzekerde alleen de winnaar zich van een startbewijs voor de strijd om de medailles.

De Holland Acht maakte eind mei bij de wereldbeker in Luzern met goud veel indruk. Mede daardoor behoort de ploeg van Emke in Rio de Janeiro tot de medaillekandidaten. Bij de WK vorig jaar behaalde het vlaggenschip van Oranje brons.

Woensdag gaan de mannen in de herkansing opnieuw proberen om zich te plaatsen voor de finale.

Twee-zonder

Mitchel Steenman en Roel Braas namen revanche voor hun mislukte optreden in de serie. Het ervaren duo zegevierde in de herkansing en plaatste zich daardoor voor de halve finales van de twee-zonder. Ze bleven in de race het Servische koppel net voor.

Steenman en Braas hadden zaterdag grote moeite met de golfslag en de deining op de woelige Lagoa Rodrigo de Freitas. Het Nederlandse duo, dat aan een sterk seizoen bezig is, eindigde in de serie ontgoocheld op de vierde en laatste plaats.

Bij de vrouwen plaatsten Aletta Jorritsma en Karien Robbers zich niet voor de halve finales in de twee-zonder. Het Nederlandse koppel eindigde als vijfde en laatste in de eerste serie en zijn daarmee naar de herkansing verwezen.

Dubbeltwee

Maaike Head en Ilse Paulis plaatsten zich in de lichte dubbeltwee royaal voor de halve finales. Het Nederlandse duo won de tweede serie met de nodige overmacht.

Head en Paulis leidden in de race over 2000 meter op het Lagoa Rodrigo de Freitas van start tot finish. Nummer twee Nieuw-Zeeland, dat zich ook kwalificeerde, kwam bijna vijf seconden later binnen.

Head (32) en Paulis (23) behoren in Rio tot de medaillekandidaten. Ze wonnen eerder dit seizoen goud op de EK, het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) en de wereldbeker in Poznan (inclusief wereldrecord).

De olympische wedstrijdorganisatie moest zondag alle races annuleren vanwege de straffe wind. Het programma voor maandag is daardoor behoorlijk druk.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie