Het Braziliaanse voetbalelftal dreigt het olympische toernooi in Rio de Janeiro al in een vroegtijdig stadium te moeten verlaten. Maandag werd er tegen Irak teleurstellend met 0-0 gelijkgespeeld.

Dat was een nieuwe tegenvaller voor de ploeg van sterspeler Neymar. De eerste groepswedstrijd tegen Zuid-Afrika werd onlangs ook al afgesloten met een doelpuntloze remise.

Door het nieuwe puntenverlies is Brazilië met twee punten de nummer drie in groep A. Denemarken, dat eerder Zuid-Afrika met 1-0 versloeg, gaat aan de leiding met vier punten. Irak, dat net als de Brazilianen twee punten heeft, staat tweede.

Zuid-Afrika staat laatste met een punt. Brazilië moet in het laatste groepsduel met Denemarken uitschakeling zien te voorkomen. De eerste twee landen in de groep gaan door.

Het vorige grote toernooi in eigen land, het WK in 2014, eindigde voor de Zuid-Amerikanen al in een deceptie. In de halve finale werd er toen met liefst 7-1 verloren van de latere wereldkampioen Duitsland.

Groep B

In groep B speelden Japan en Colombia maandag met 2-2 gelijk. De Colombianen leidden na ruim een uur door treffers van Teofilo Gutierrez en Hiroki Fujiharu (eigen doel), maar Asano Takuma en Nakajima Shoya maakten nog gelijk.

Nigeria won eerder met 1-0 van Zweden en leidt in groep B met zes punten uit twee wedstrijden, gevolgd door Colombia (twee punten) en Japan (een punt). Zweden heeft ook een punt en staat daarmee vierde.