Zwemmen

Verschuren mist finale op 200 vrij, negentiende goud Phelps

Sebastiaan Verschuren is er maandag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale op de 200 meter vrije slag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Michael Phelps pakte op de 4x100 meter vrije slag zijn negentiende olympische gouden medaille.

De 27-jarige Verschuren kwam in zijn halve finale tot de vijfde tijd in 1.46,34. In de tweede halve finale waren er echter te veel mannen sneller dan Verschuren, die uiteindelijk elfde werd.

"Dit is wel jammer. Ik wil hier graag zwemmen en had liever morgen iets te doen gehad. Natuurlijk was ik nerveus, maar ik heb dat goed onder controle", zei hij na zijn race tegen de NOS.

"Ik heb wel vaker in een finale gestaan. Ik ging ontspannen naar deze race toe maar het ging niet hetzelfde als vanmorgen. Daar baal ik wel van."

Verschuren is de Europees kampioen op de 200 meter vrije slag. Eerder op de dag kwalificeerde hij zich in een tijd van 1.46,32 nog soepel voor de halve finales. Later dit toernooi doet hij nog meer aan de 100 meter vrije slag.

Phelps

Op de 4x100 meter vrije slag pakte Phelps zijn negentiende olympische gouden medaille. Met de Verenigde Staten (3.09,92) bleef hij titelverdediger Frankrijk (3.10,53) en Australië (3.11,37) voor.

De 31-jarige Phelps vierde zijn 23e olympische medaille in totaal. Bij Athene 2004 veroverde hij zes keer goud en twee keer brons, in Peking liefst acht keer goud en vier jaar geleden in Londen vier keer goud en twee keer zilver.

Phelps had het niet meer toen hij zelf had gezwommen en afhankelijk was van zijn teamgenoten. "Ik dacht dat mijn hart het zou begeven. Ik was zo enthousiast, zo opgewonden. Deze jongens zijn geweldig. Zij zullen er over vier jaar weer bij zijn. Ik niet, ik ben weg", lachte hij.

Na de Spelen van 2012 zette Phelps een punt achter zijn carrière, maar daar kwam hij twee jaar later op terug. De 'Baltimore Bullet' had naar eigen zeggen in Londen veel te weinig genoten van de Spelen en wil dat overdoen in Rio.

Met zijn negentien gouden medailles en 23 in totaal is Phelps verreweg de meest succesvolle olympiër ooit.

Wereldrecords

Op diverse afstanden regende het wereldrecords in Rio. De 21-jarige Adam Peaty zorgde in de finale van de 100 meter schoolslag voor sensatie met zijn tweede wereldrecord van deze Spelen, want eerder had hij in de series de mondiale toptijd aangescherpt tot 57,55.

In de eindstrijd haalde Peaty daar nog eens een flinke hap vanaf: 57,13. Achter hem volgden de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh (tweede in 58,69) en de Amerikaan Cody Miller (derde, 58,87) op grote afstand.

Sarah Sjöström veroverde haar eerste olympische titel. De 22-jarige Zweedse deed dat op de 100 meter vlinderslag ook een wereldrecord: 55,48. Sjöström scherpte in de finale haar eigen mondiale toptijd van 55,64 aan.

De pas 16-jarige Canadese Penny Oleksiak pakte het zilver in 56,46, de Amerikaanse titelverdedigster Dana Vollmer moest in Rio genoegen nemen met brons (56,63).

Sjöström mocht zich al Europees - en wereldkampioene noemen op de 100 vlinder, maar ze won nog nooit een olympische medaille. Vier jaar geleden in Londen moest de Zweedse genoegen nemen met de vierde plaats.

Ledecky

Ook op de 400 meter vrije slag voor vrouwen was er een wereldrecord. De Amerikaanse Kathleen Ledecky verzekerde zich van het goud in een tijd van 3.56,46. De Britse Carlin Jazz werd tweede in 4.01,23 en het brons ging naar Ledeckys landgenoot Leah Smith, die 4.01,92 klokte.

Tip de redactie