Voor bondscoach Johan Lammerts zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro nog niet geslaagd na het goud van Anna van der Breggen zondag in de wegwedstrijd.

"We hebben ingezet op twee of drie medailles", zegt Lammerts tegen NU.nl. "We gaan woensdag in de tijdritten dus voor twee medailles."

De grootste Nederlandse kanshebbers bij het tijdrijden zijn Tom Dumoulin, al is de vraag in hoeverre hij hinder ondervindt van de breuk in zijn pols, en opnieuw Van der Breggen. "Anna zal er weer kort opzitten", verwacht Lammerts. "Er is iets mogelijk."

De bondscoach is uiteraard verheugd met de olympische titel voor de Overijsselse in de wegwedstrijd, al waren er na afloop ook zorgen om Annemiek van Vleuten die in leidende positie hard ten val kwam. Ze liep daarbij een hersenschudding en drie kleine breukjes in haar wervelkolom op.

"Ik was er vrij snel bij na de val. Nadat ze was ingeladen in de ziekenauto zijn we weer verder gereden en twee kilometer voor de finish hoorden we dat Anna gewonnen had. Dat is natuurlijk geweldig voor haar. De laatste jaren greep ze vaak vlak naast de zege, nu was het wel raak."

Gecontroleerd

Het Nederlands team, met ook Marianne Vos en Ellen van Dijk, reed de hele dag sterk. "De tactiek heeft goed uitgepakt", concludeert Lammerts. 

"We hebben gecontroleerd en onze krachten goed uitgespeeld. Annemiek was supersterk, echt in topvorm. En Van der Breggen was ook scherp."