De Nederlandse turnsters hebben zich maandag op de Olympische Spelen knap geplaatst voor de teamfinale. Ook Sanne Wevers (balk), Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir (meerkamp) gaan naar de eindstrijd.

Nederland stond met nog drie landen te gaan zevende met een score van 171,929 en moest afwachten wat Frankrijk, Canada en Japan nog zouden doen.

Op brug maakte de Canadese Brittany Rogers een fout, waardoor de Canadese turnsters een fractie tekort kwamen: 171,761. Oranje staat dinsdag in de finale.

"Het is zo bijzonder als je daar mag turnen en je bij de beste acht landen van de wereld hoort", sprak bondscoach Gerben Wiersma. Vooraf zeiden we: een teamscore van 170 is goed en het zou waanzinnig zijn als we 172 aantikken."

Sanne Wevers turnde zondag in de kwalificaties op balk in Rio een oefening die goed was voor een score van 15,066. Dat was op dat moment de tweede score van de dag en uiteindelijk werd ze er vierde mee. Ook zij gaat daardoor naar de finale.

Met nog één startgroep te gaan was Wevers al vrijwel zeker van een finaleplaats. Ze stond toen al vierde en vervolgens eindigde er niemand meer boven haar. Thorsdottir (zevende) en Lieke Wevers (zestiende) gaan naar de meerkampfinale.

Medaillekandidaat

De 24-jarige Sanne Wevers wordt gezien als een van de medaillekandidaten. Vorig jaar veroverde ze zilver op de WK in Glasgow.

Bij de mannen wisten Epke Zonderland (rek) en Yuri van Gelder (ringen) zich zaterdag te plaatsen voor de toestelfinales. Bart Deurloo ging als veertiende naar de allroundfinale.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.