Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlandse bezoekers aan de Olympische Spelen dat ze alert moeten blijven voor criminaliteit.

Tot nu toe is er dertien keer consulaire hulp aan Nederlanders gegeven, zegt een woordvoerster van het departement vanuit Rio de Janeiro. Dat ging overigens niet alleen om hulp bij criminaliteit.

De hulp die de Nederlandse ambassade levert, varieert. Er worden bijvoorbeeld ook nooddocumenten geregeld voor Nederlanders die hun identiteitsbewijs hebben verloren of van wie het is gestolen. Consulaire medewerkers helpen landgenoten ook om aangifte te doen bij de Braziliaanse politie.

Er zijn verschillende Nederlanders beroofd, soms met geweld. Zo werden bijvoorbeeld tassen geroofd. Zaterdag gebeurde dat met een tas op het vliegveld, met daarin een rijbewijs. Ook had een Nederlander een iPhone in een taxi laten liggen. De chauffeur is er vervolgens met het toestel vandoor gegaan.

"Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar Brazilië", waarschuwt het ministerie op de website. "Ook is er een verhoogde kans om slachtoffer te worden van criminaliteit." Nederlanders die dat overkomt, krijgen het advies mee te werken en hun spullen af te geven, om geweld te voorkomen.