Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zijn zondag prima begonnen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Het Nederlandse koppel, dat vorig jaar het zilver pakte bij de WK in eigen land, won het eerste groepsduel in twee sets van de Chilenen Marco en Esteban Grimalt: 21-16 en 21-13.

Vooral in de tweede set was het krachtsverschil groot. Met soeverein spel liepen Nummerdor en Varenhorst uit naar 10-2. Vervolgens kwamen ze geen moment meer in de problemen.

Het duo neemt het in de groepsfase nog op tegen de Russen Viacheslav Krasilnikov en Konstantin Semenov en Grzegorz Fijalek en Mariusz Prudel uit Polen.

De beste twee teams uit elke poule plus de vier beste nummers drie plaatsen zich voor de achtste finales.

Nummerdor

De 39-jarige Nummerdor doet voor de vijfde keer mee aan de Spelen. In Sydney (2000) en Athene (2004) maakte hij deel uit van het Nederlandse zaalvolleybalteam.

In Peking (2008) en Londen (2012) vormde hij in het beachvolleybal een team met Richard Schuil. Met een vierde plek in Londen was Nummerdor het dichtst bij een medaille maar olympisch eremetaal ontbreekt nog steeds op zijn lijst.

In gesprek met de NOS zei Nummerdor tevreden te zijn met de overwinning. "Dit was een belangrijke wedstrijd. Het waaide hard en daar zijn we goed mee omgegaan. Je werkt hier het hele seizoen naartoe en dan ben je blij dat het toernooi begint", aldus Nummerdor. 

"Die andere twee duo's zijn op papier echt zware tegenstanders", keek Nummerdor alvast vooruit.

Zaterdag won het andere Nederlandse koppel, Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, ook al het eerste groepsduel op het strand van de Copacabana. De oud-wereldkampioenen klopten Nikita Liamin en Dmitri Barsuk uit Rusland: 21-15 en 21-14.