Bokser Enrico La Cruz heeft zondag in de gewichtsklasse tot 60 kilogram de tweede ronde bereikt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Het 22-jarige lichtgewicht uit Huissen versloeg Chu-En Lai uit Taiwan op punten. De jury was enigszins verdeeld: 2-1 (29-28 30-27 28-29). La Cruz versloeg zijn twee jaar jongere tegenstander eind juni ook al in de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Bakoe.

Dat evenement won La Cruz en daardoor dwong hij op het laatste moment een ticket naar Rio af. La Cruz was de eerste Nederlandse bokser die in actie kwam op de Spelen sinds 1992.

Voor een plek in de kwartfinale komt de debutant uit tegen Organdalai Dorjnyambuu uit Mongolië. Hij is tweevoudig Aziatisch kampioen en de nummer zes van de wereldranglijst. 

Die partij wordt dinsdagavond om 22.00 uur Nederlandse tijd gebokst.

Niet tevreden

La Cruz gaf na afloop van het rommelige gevecht tegen Chu-En toe dat hij niet helemaal zichzelf was in de ring. "Natuurlijk ben ik heel blij dat ik heb gewonnen, maar ik kan niet tevreden zijn over mijn optreden", oordeelde La Cruz, die slechts bij vlagen zijn technische kwaliteiten toonde. 

"We hadden een duidelijk tactisch plan afgesproken, maar dat vervaagde steeds. Ik bokste voor mijn doen veel te wisselvallig. Misschien kwam dat door de nervositeit. Je staat hier wel even op de Olympische Spelen. De kunst is dan om rustig te blijven in je hoofd en dat is mij niet helemaal gelukt."

Bondscoach Hennie van Bemmel van de Nederlandse boksbond vond dat La Cruz een "mooie bijdrage heeft geleverd" aan de Nederlandse sport. 

"We beschikken nu over een sterke lichting waarmee we de komende jaren nog meer kunnen en willen gaan doen", aldus Van Bemmel. "Die jonge gasten zien het succes van Enrico en beseffen dat het kan. Het geeft hen inspiratie, mooier kun je het niet hebben."

Uitzending

De wedstrijd van La Cruz werd niet live uitgezonden op de Nederlandse televisie. De boksbond reageerde daar verontwaardigd op en voorzitter Boris van der Vorst zoch direct contact met de NOS. 

Hij kreeg de toezegging dat de volgende Nederlandse partij, van Peter Müllenberg, op zondagavond wel direct wordt uitgezonden. Ook benadrukte de NOS dat alle wedstrijden altijd te volgen zijn via een livestream op internet.