Inge Dekker eindigde zaterdagavond op een teleurstellende vierde plaats met de estafettevrouwen, maar na afloop was ze niet alleen teleurgesteld.

"Ik sta hier met een dubbel gevoel. Vierde is echt shit, maar ik vind het wel heel gaaf dat ik weer op de Spelen sta", aldus de 30-jarige Dekker, bij wie begin dit jaar baarmoederhalskanker werd geconstateerd.

"Een halfjaar geleden had ik echt niet gedacht dat ik nu in Rio de Janeiro zou staan. Als ik het allemaal niet had meegemaakt dan baalde ik nu alleen, maar op dit moment ben ik ook blij dat ik hier gezond en wel mag zijn en mocht strijden om medailles."

De vorige drie keer dat Dekker met de estafettevrouwen op de Spelen stond pakte ze wel een medaille en in 2008 was het zelfs goud. "Natuurlijk, als je al drie medailles hebt dan wil je ook die vierde", vertelde Dekker, die beseft dat er in Rio een einde kwam aan het succesvolle tijdperk van de estafettevrouwen.

"Ik weet natuurlijk niet wat Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo doen, maar ik weet wel dat dit mijn laatste estafette op de Spelen was."

Vriendinnen

Dekker zei verder vooral dankbaar te zijn voor alle mooie momenten die ze heeft meegemaakt als estafettezwemster.

"Ik heb individuele overwinningen behaald, maar met de estafetteploeg waren er overwinningen, titels én wereldrecords. We hebben bovendien heel veel meegemaakt als team. We zijn goede vriendinnen geweest, hebben een mindere tijd gehad en nu zijn we weer helemaal bij elkaar."

"Dat was echt uniek om mee te maken. En dat is voor mij ook het mooie van de estafette."