Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk beseften zaterdagavond (lokale tijd) dat hun vierde plek op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het einde van een tijdperk betekent voor de estafetteploeg op de 4x100 meter vrij.

De Nederlandse vrouwen pakten na 1996 altijd een medaille op het onderdeel. In 2008 was er zelfs goud en toen waren Kromowidjojo, Heemskerk en Inge Dekker er ook al bij.

"Je kunt dit inderdaad het einde van een tijdperk noemen, want een mooie reeks is ten einde", zei Heemskerk. "We hadden een hele sterke generatie, maar dat kan niet altijd zo blijven. Het is ook de vraag wat iedereen na deze Spelen gaat doen."

Van de 30-jarige Dekker is al zeker dat dit haar laatste Spelen zijn, terwijl de 25-jarige Kromowidjojo na Rio beslist of ze doorgaat.

"Maar voor Marrit Steenbergen zullen er in ieder geval nog genoeg wedstrijden komen", zei Kromowidjojo. "Voor anderen is dat afwachten. We hebben de afgelopen jaren met een goede groep veel medailles veroverd. Zuur dat dat dit keer niet gelukt is."

Geen feestneus

Het goud ging zaterdagavond net als vier jaar geleden naar Australië. Nederland pakte destijds in Londen nog zilver. "Toen baalde ik met zilver", vertelt Kromowidjojo. "We gingen toen echt voor goud." 

"En natuurlijk wilden we dit keer ook goud, maar we kwamen vanuit een andere positie. Zilver of brons had zeker gekund dit jaar en daar was ik ook blij mee geweest, maar helaas is dat niet gelukt."

Heemskerk vond het moeilijk om aan te geven waar het precies fout was gegaan. "Mijn tijd was niet goed, maar ik voelde me wel sterk. Ik vraag me af hoe dat kan en sta hier nou niet bepaald met een feestneus."