Bondscoach Johan Lammerts had meer verwacht van zijn renners zaterdag in de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Bauke Mollema was op de zeventiende plaats de beste Nederlander in de rit die gewonnen werd door de Belg Greg Van Avermaet. Steven Kruijswijk finishte als 39e en Wout Poels gaf op na een valpartij. Tom Dumoulin staakte de strijd al na 15 kilometer om zich te sparen voor de tijdrit.

"Het viel zeker tegen", aldus Lammerts tegen NU.nl. "Ik had met name van Poels verwacht dat hij beter zou zijn. Voor zijn valpartij werd hij er al afgereden. En Kruijswijk heeft gedaan wat hij kon, maar dat was ook onvoldoende."

Lammerts was alleen enigszins tevreden over Mollema. "Hij heeft het redelijk gedaan, nadat hij in het begin materiaalpech had en van fiets moest wisselen. Zijn prestatie was oke."

Top 10

De bondscoach benadrukt echter ook dat hij vooraf zeker niet rekende op een medaille. "Ik heb de verwachtingen getemperd. Mijn idee was top 10 en eventueel kans op het podium. De tegenstand is flink, zo is eens te meer gebleken."

Volgens Lammerts speelde het geen grote rol dat Dumoulin al snel afstapte, waardoor Nederland met een man minder verder moest. "De rit verliep tactisch goed voor ons, maar de renners waren gewoon niet goed genoeg."

Lammerts is ook bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg die zondag in actie komt in de wegwedstrijd.