Vincenzo Nibali heeft een gebroken sleutelbeen overgehouden aan zijn val zaterdag in de olympische wegwedstrijd van Rio de Janeiro.

In de afdaling naar de finish ging de voormalig Tour de France-winnaar hard onderuit. Hij maakte op dat moment deel uit van een kopgroep van drie renners.

De 31-jarige Nibali ging direct voor onderzoek naar het ziekenhuis waar de sleutelbeenbreuk aan het licht kwam. Hij keert keert zo snel mogelijk naar huis, zei Fabrizio Marchetti van het Italiaanse olympische team.

Nibali was zeker niet de enige renner die hard ten val kwam. De Australiër Richie Porte brak zijn rechterschouderblad, waardoor hij de olympische tijdrit van woensdag moet laten schieten.

Poels

Wout Poels was de enige Nederlander die ten val kwam. Hij moest de strijd moest staken, net als Tom Dumoulin die al vroeg afstapte. Poels viel aan het begin van een klim omdat er vlak voor hem een renner onderuit ging.

De zege ging naar de Belg Greg van Avermaet. "Sommige renners gingen er vol voor en namen misschien net iets te veel risico", analyseerde hij na afloop.