Yuri van Gelder en Epke Zonderland mogen volgende week terugkomen voor de olympische toestelfinales in Rio de Janeiro.

Van Gelder moest zaterdag lang in spanning zitten, maar bereikte uiteindelijk met een score van 15,333 als achtste de finale aan de ringen. Daarmee is hij net geplaatst, want in de finale is plek voor de beste acht.

''Ik heb voor mijn doen een goede oefening gedaan, dat vonden de coaches ook. Maar de score viel tegen'', vertelde de Brabander in de Olympic Arena. Hij meende op dat moment dat wellicht twee Chinezen, een Rus en een Fransman hem zouden passeren. Dat kwam precies uit.

''Het was best spannend, bij ringen zit het altijd dicht bij elkaar en Yuri scoorde wat lager dan wij hadden verwacht'', zei een opgeluchte bondscoach Bram van Bokhoven.

Bij de WK in Glasgow vorig jaar was 15,466 de laagste score die nog goed was voor een finaleplaats. Van Gelder eindigde daar als zesde.

Zonderland

Titelverdediger Zonderland overtuigde op rek met de derde plaats. Hij was al redelijk zeker van plaatsing na een optreden waarin hij slechts een van zijn twee vluchtcombinaties liet zien. Een bewuste keuze, vertelde hij later. ''Zo'n kwalificatie vreet energie, het is eigenlijk lastiger dan een finale turnen omdat je risico uit moet sluiten maar wel een goede oefening moet turnen.''

Zonderland, de wereldkampioen van 2013 en 2014, besloot in aanloop naar de Spelen dat hij alleen in actie komt op de rekstok. Wegens een blessure aan zijn vinger laat hij de onderdelen brug en voltige schieten.

Bart Deurloo gaat als veertiende naar de allroundfinale, terwijl Nederland als land als tiende eindigde, een historische prestatie.